Is Apple als grootste beursgenoteerd bedrijf een goede investering?

Met een market cap rond de $2.000 miljard dollar (twee biljoen) is Apple het hoogst gewaardeerde bedrijf op de beurs. Dit is één van die bedrijven die geen introductie nodig heeft. Als pionier begonnen met de Mac computer en inmiddels niet meer weg te denken bij de ruim 1 miljard iPhone gebruikers ter wereld. Apple is het merk voor creatievelingen en heeft in de voorgaande jaren een sterk ecosysteem gebouwd waar je als Apple gebruiker nooit meer uit wilt.

Op basis van zes punten geef ik mijn persoonlijke mening over de huidige aantrekkelijkheid van het aandeel. De punten zijn gebaseerd op een snelle analyse van de financiële resultaten en een generieke blik op hun verdienmodel en management.

Snelle analyse van Apple

In 2020 heeft Apple een omzet behaald van $274,5 miljard. Een gigantisch bedrag. Dit jaar lijkt die omzet nog hoger te worden. Het eerste kwartaal is een uitmuntend resultaat behaald waarin $89,5 omzet is gerealiseerd, een groei van 53% year-over-year. Voor een bedrijf met deze grootte en volwassenheid, is dit een ongekend resultaat. Dit komt voornamelijk door de verkoop van de iPhone, die met $47,9 miljard een forse bijdrage aan de omzet had. Apple profiteert van het hoge spaargeld wereldwijd die mensen hebben opgebouwd tijdens de pandemie. Het is onwaarschijnlijk dat deze groei houdbaar is.

De bruto marges van het afgelopen kwartaal was met 42.5% prima te noemen. Vooral als we een blik werpen op de winstmarges, zien we hoe sterk Apple presteert. Met een winstmarge van 21% heeft Apple een uiterst efficiënt verdienmodel gevonden. Ter vergelijking: concurrent Samsung moet het doen met een winstmarge van 11%.

Over de groei van Apple valt veel te zeggen. De omzet in 2018 en 2019 is gedaald, echter is 2020 een trendbreuk gebleken met een stijging van 5.5%. Gezien het sterke eerste kwartaal, is het aannemelijk dat de omzet dit jaar ook iets zal stijgen. De groei zal echter moeten komen uit nieuwe innovaties. Hierbij is er een aannemelijk geluid dat Apple op de markt wil komen met een Apple Car die zelfrijdend zou moeten zijn. Hiervoor is er nog minimaal 3 jaar aan technologische ontwikkeling nodig, dus dit lijkt voorlopig op een voorzichtige toekomstdroom. Tussentijds verbreed Apple hun blik met onder meer audio en podcasts. Al is de vraag of dat echt een katalysator voor de omzet gaat zijn.

Het management team van Apple wordt gezien als één van de beste ter wereld. Met Tim Cook aan het hoofd, die als CEO gewaardeerd wordt door 99% van de (voormalig) werknemers op Glassdoor. Waar Steve Jobs het creatieve genie was, heeft Tim Cook ervoor gezorgd dat Apple vooral een solide en zwaar winstgevend bedrijf geworden is. Ook als werkgever wordt Apple enthousiast ontvangen, blijkt uit dat 94% van de werknemers Apple zou aanraden als fijne werkplek.

Als we kijken naar het onderscheidende vermogen, dan heeft Apple één enorme troef in hand: als je eenmaal gekozen hebt voor Apple producten, dan is de kans klein dat je ooit weer voor een concurrent kiest. Het ecosysteem zit ontzettend goed in elkaar en de producten zijn solide. Ook laat Apple continu zien dat zij echt ‘user centric’ – een tof woord voor klant gefocust – zijn, wat onder meer blijkt uit hun aanpak over de cookies discussie. Apple wordt gezien als één van de ‘love brands’ ter wereld, al blijkt hun positie wel zwakker te worden. Sinds het afgelopen jaar is Apple zelfs niet meer in de top 50 te bewonderen, terwijl ze vroeger tot de top behoorden. Al doen ze het nog steeds verrassend goed bij de Generatie Z.

Bij een huidige koers van $126 heeft Apple een waardering van van $1.970 miljard dollar. Met een P/E van 28 is Apple zeker niet het goedkoopste bedrijf op de beurs. Echter gezien de aanstaande groei – wat voor de komende vijf jaar wordt geschat op 12.5% tot 17.5% CAGR – mag je stellen dat het aandeel fair gewaardeerd is. Mijn inschatting op basis van een discounted cashflow analyse is dat het aandeel $130 dollar waard is. Met andere woorden, je krijgt een uitstekend bedrijf voor een marktconforme prijs als je nu Apple aandelen zou kopen.

Conclusie, zie ik dit aandeel als een buy?

Apple is voor mij het voorbeeld van een prima investering in een uitstekend bedrijf. Zij hebben een trouwe klantenbase die ervoor zorgt dat de nieuwe iPhone als zoete broodjes over de toonbank blijven gaan. Daarnaast hebben ze voldoende breedte in hun aanbod, zoals met de iMac, de Apple Watch en de HomePod om de komende jaren relevant te blijven.

Tegelijkertijd verwacht ik niet dat Apple de komende jaren een aandeel is die gaat overperformen. Daarvoor ziet het groeiperspectief er te beperkt uit. Apple zal verder moeten verbreden en een nieuwe markt moeten betreden, wil het voor langere termijn een serieuze groei blijven doormaken. De Apple Car zou één van die broodnodige stappen kunnen zijn, al blijft dat speculeren.

Apple beschouw ik als een relatief stabiele investering in een bedrijf die de komende tien jaar een prima omzet en winst zal behalen. En tot die tijd krijg je jaarlijks een kleine dividend uitkering á 1,1% om het wachten iets interessanter te maken. Omdat dit geen groeiaandeel is en de upside beperkt lijkt, is dit niet een bedrijf waar ik in zal investeren, maar ik snap absoluut de aantrekkingskracht voor lange termijn investeerders die niet teveel risico willen nemen. Voor die doelgroep is een investering in Apple een uitstekende keuze in mijn ogen.

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.