Belegger, wat voor type ben jij? Leer jezelf kennen.

- Advertentie -

Voordat je besluit om een aandeel te kopen, wil je eerst een strategie bepalen. Daarvoor dien je allereerst te weten wat voor een type belegger jij bent. In dit artikel deel ik vier profielen die jou helpen om jouw sterkes en zwaktes te vinden.

Het is belangrijk om te starten met een blik op je eigen situatie. Wat is je leeftijd en hoeveel risico wil je lopen? Voor iemand van 55 jaar, die graag over 10 jaar met pensioen wil gaan, is het verstandig om een portfolio samen te stellen met focus op kapitaalbehoud. Als je rond de 30 jaar bent, dan heb je een lange termijn horizon om eventuele fouten goed te maken. In dit geval zijn ‘high risk, high reward’ investeringen een goede optie om agressiever je kapitaal op te bouwen.

Bestaat er een ultieme belegger?

Daarom is het belangrijk om jouw eigen persoonlijkheid goed te begrijpen. Onderaan de streep is er geen ‘ultieme belegger’. Daarvoor is de aandelenmarkt simpelweg te ingewikkeld en te emotie-gedreven. Met die reden zie je ook bepaalde bekende beleggers die goed presteren bij een bepaald markt sentiment.

Er zijn twee markt sentimenten:

Bull market: als de beurs voor langere periode stijgt. Beleggers zijn optimistisch en vertrouwen erop dat de koersen in blijven stijgen in aankomende tijd

Bear market: als de beurs hard daalt, met 20% of meer. Beleggers zijn pessimistisch en rekenen erop dat de koersen in de komende periode verder zullen dalen.

Het kan een valkuil zijn om te beleggen op basis van een eigen sentiment. Voorspellen van de markt is praktisch onmogelijk. Als je handelt vanuit één specifiek sentiment, is de kans groot dat je belegt met oogkleppen op. Geen aanrader.

(Her)ken jezelf

Er zijn een viertal belangrijke variabelen die van invloed zijn op je strategie als belegger:

- Advertentie -

Emotie: Hoe goed ben jij in het bedwingen van je emoties? Hierbij doel ik op situaties dat je portfolio voor 20% daalt in één week. Beschik jij over de stand-vastigheid en het geduld om vertrouwen te houden in je aandelen? Of ga je vol in de uitverkoop?  Dit heeft impact op de hoeveelheid risico die je wil nemen als belegger. In de meeste gevallen raad ik aan om te starten met een index ETF, waarbij de koers stabieler is.

Tijd: Een bekende misvatting is dat beleggen veel tijd kost. Het is prima mogelijk om maandelijks vijf minuten te spenderen aan je portfolio, om mee te liften op het rendement van de beurs. Als je het leuk vindt om veel tijd te inves-teren in beleggen, dan heeft dat bepaalde voordelen. Door het o.a.  bestuderen van  jaarverslagen en het volgen van ontwikkelingen, kan je betere beslissingen maken over welke bedrijven jij een gouden toekomst voorspelt.

Horizon: Wanneer heb je het geld nodig? Hoelang verwacht je nog te moeten werken tot je pensioen? Zoals aangegeven bij hoofdstuk 2.2 is tijd jouw belangrijkste asset bij het groeien van kapitaal. Echter als je binnen ~5 jaar met pensioen wil gaan, dan kan tijd opeens bedrukkend werken. Want wil je echt volledig geïnvesteerd zijn in aandelen, met risico dat op je 65e je portfolio crasht?

Doelen: Het allerbelangrijkste is jouw uiteindelijke doel met beleggen. Wil je je kapitaal laten groeien of behouden? Wil je beleggen of speculeren? Of wil je liever direct profiteren van je beleggingen door een extra inkomstenstroom eruit te halen, of streef je naar een comfortabel pensioen?

Vier type beleggers: wie ben jij?

Als het goed is, heb je nagedacht over de vier beschreven facetten. Dan heb je inmiddels een goed beeld over welke strategie bij je past. Om het gemakkelijker te maken, heb ik vier type beleggers beschreven in een profielschets:

De risktaker is het type die bereid is om hoge risico’s te nemen, met als doel om het kapitaal fors te laten stijgen op een korte termijn. Deze belegger zal voornamelijk actief zijn in individuele aandelen, met een geconcentreerd portfolio. Resultaat is vaak hoge winst óf fors verlies. Ga je richting pensioenleeftijd? Dan is dit profiel niet verstandig.

Als constante belegger wil je optimaal gebruik maken van het compound interest principe. Je neemt de tijd om je kapitaal te zien groeien. Deze belegger kiest primair voor index beleggen, aangevuld met stabiele bedrijven zoals Microsoft en Unilever. In een bull market is het rendement prima, in een bear market het verlies minimaal.

De Verdiener vindt het interessant om maandelijks een extraatje op zijn / haar rekening te ontvangen. Je vindt korte termijn inkomen interessant, zonder veel aandacht voor koersstijgingen. Deze belegger bouwt voornamelijk een portfolio rondom dividend-uitkerende bedrijf.

De (aanstaande) pensionado heeft als doel om met een gerust hart te kunnen genieten van de aanstaande vrije periode. Je vindt het belangrijk dat je je kapitaal behoudt. Deze belegger is voornamelijk actief in obligaties en solide dividend-uitkerende bedrijven.

Dus, wat voor belegger ben jij?

In welke type herken jij je? Of wellicht zie jij jezelf wel als een combinatie van deze profielen? Het is vooral belangrijk dat je erkent waar jij sterk in bent en wat jouw doel is met beleggen. Uiteindelijk is beleggen een uiterst persoonlijke keuze, dus laat je vooral leiden door jezelf. 

- Advertentie -

Lees ook dit

Laatste artikelen

Podcast | Angst bij bedrijven, wat voor belegger ben jij?

Jasper bespreekt in deze aflevering waarom de Microsoft earnings waarschuwing spannender lijkt dan het is, waarom Tesla en Coinbase pas op de plaats maken,...

Podcast | Herstel is begonnen, Snapchat earnings biedt kansen

Jasper bespreekt in deze aflevering het herstel van de markt, hoe hij de komende maanden ziet voor tech aandelen, de potentiële overname van Netflix,...

Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5...
Advertentie