De 30 gouden aandelen: mijn ultieme lange termijn portfolio

In de afgelopen maanden heb ik regelmatig een tipje van de sluier gegeven over mijn favoriete groeidomeinen en bijhorende aandelen. Onder meer in de “investeren in innovatie”-serie geef ik uitgebreid toelichting waarom ik deze domeinen beschouw als uitstekende kansen voor een lange termijn investeerder. Ook de gouden aandelen serie – met o.a. Canoo en Pinterest – en mijn analyses over Lucid Motors en Teladoc zijn aanleiding geweest voor dit artikel.

Dit is Mister Don’s ultieme lange termijn portfolio, met een tijdshorizon van minimaal 5 tot 10 jaar. In de afgelopen anderhalve jaar heb ik actief een wishlist bijgehouden, met bedrijven waar ik héél enthousiast over ben. Vanuit een iets onorthodoxe aanpak heb ik allereerst gekeken welke domeinen de komende jaren fors groeien. Om vanuit daar een selectie te maken met de – in mijn ogen – beste bedrijven. Daar zijn 12 domeinen uit gekomen en 30 aandelen.

Voor de cijfers houd ik de koers en market cap aan per sluiting van de beurs op 15 april 2021. Bij de CEO approval heb ik de score op Glassdoor.com aangehouden. Dit geeft een goede indicatie hoe (oud) werknemers de CEO waarderen. Voor de 5Y Growth Expectation (samengestelde groei per jaar) houd ik de cijfers aan vanuit Yahoo Finance. Een * betekent dat het aandeel al onderdeel is van mijn portfolio tijdens publiceren van dit artikel.

Voordat ik de lijst doorloop, besef dat ik tientallen uren onderzoek heb zitten in deze lijst, maar zoals altijd raad ik je sterk aan om je eigen due diligence te doen. Investeer alleen in aandelen waar jij enthousiast over bent, niet op aanraden van een ander.

Let’s go, mijn 30 ultieme aandelen!

1. Elektrische voertuigen

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Tesla (TSLA)$709 miljard$738,8585%32,1%
Lucid Motors (CCIV)*$32 miljard$20,1283%N.n.b.
Canoo (GOEV)*$2 miljard$8,3676%N.n.b.
Volta Charging (SNPR)*$1.4 miljard$10,1191%N.n.b.

Elektrische voertuigen / EV’s zijn één van de domeinen waarbij ik vind dat iedere lange termijn belegger enige exposure in moet hebben. Iedere millennial gaat in zijn / haar leven de transitie meemaken naar 100% elektrische auto’s. Dit is een trend die niet meer onderbroken gaat worden, ook gezien de behoefte om meer bewust te worden van onze impact op het klimaat. Persoonlijk zie ik dit als vier sterke investeringen.

Bij het elektrische voertuigen domein wordt een CAGR verwacht van 22,6% van 2020 tot 2027.

Met Tesla heb je de koning onder EV’s te pakken en daarnaast ook verbreding naar duurzame energie technologie. Ook de challenger Lucid Motors (lees mijn analyse) is een aandeel die – als zij hun ambities waarmaken – een enorme potentie heeft om actief te concurreren met Tesla als één van de grootste EV-focused automakers in Amerika.

Foto van Lucid Air

Canoo (analyse) is een start-up met een geheel eigen stijl en technologie, die zich juist focust op praktische en efficiënte voertuigen. Een risicovolle investering, die over vijf jaar óf naar 0 gaat, of naar >10X, naar mijn mening. En uiteraard dienen de auto’s ook opgeladen te worden. Daar heeft Volta Charging (analyse) een uitstekende disruptief model voor gevonden, door op premium locaties hun chargers te zetten dat ondersteunt wordt met locotion-based advertising. In tegenstelling tot andere EV charger bedrijven heeft Volta meerdere omzetstromen, waardoor ik dit beschouw als serieuze kanshebber om een grote rol te pakken.

2. AI / VR / Quantum Computing

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Alphabet (GOOG)$1,54 triljoen$2.29695%16,95%
NVIDIA (NVDA)$400 miljard$64598%21,84%
Adobe (ADBE)$250 miljard$52397%17,5%
Amazon (AMZN)$1.7 triljoen$3.37982%37,2%
IonQ (DMYI)$2 miljard$10,54N.n.b.

Er komt een periode dat machines beter in staat worden om snel de juiste beslissingen te maken. Met het continu groeiende AI domein bestaat de potentie om de wereld op verschillende gebieden te veranderen. Van healthcare, bedrijfsprocessen tot zelfs het boodschappen doen aan toe. Er zijn veel spelers in dit domein die de potentie hebben tot grootse ontwikkelingen. Dit is geen winner-takes-all markt dus er is ruimte voor meerdere succesverhalen.

Naar verwachting groeit het AI domein tot 2024 jaarlijks met 18,4%.

Deze lijst bestaat uit twee bewezen tech bedrijven die zich steeds nadrukkelijker op AI aan het toeleggen zijn: Alphabet en Amazon. Van bezorging met zelfbesturende drones, tot zelfrijdende auto’s; hoogstwaarschijnlijk zullen dit de bedrijven zijn die de techniek tastbaar maken, óf ervoor zorgen dat de elders ontwikkelde techniek praktisch in onze maatschappij terecht komt. Het is lastig om fout te gaan met investeren in deze twee giganten.

Je kunt er ook voor kiezen om voor specialistische bedrijven te kiezen. Daarbij zijn NVIDIA en Adobe twee bedrijven die flinke stappen zetten. Beiden vanuit een ander startpunt, maar onderaan de streep zullen ze beiden enorm profiteren van een meer volwassen machine learning technologie. Dit zijn twee bedrijven die AI serieus nemen, maar daarnaast ook marktleider zijn binnen hun huidige domein. Ze draaien bieden uitstekende winsten en halen hoge marges. Dit is een zeer solide investering die ik graag aan mijn portfolio toe voeg voor de lange termijn.

De grootste risk / reward investering is IonQ. Dit bedrijf komt binnenkort op de beurs via een reversed merger met een SPAC. Zij zijn de eerste pure quantum computing speler op de beurs. Het is een bijzonder lastig domein om te begrijpen, maar twee dingen zijn zelfs voor een leek te herkennen: alle grote tech spelers zijn investeerder in IonQ en qua technologie schijnen ze mijlenver voor te liggen op de concurrentie zoals IBM. Enige zorg: er is nog geen praktische toepasbaarheid voor quantum computing. Maar door de specialisten wordt quantum computing gezien als een vergelijkbare impact als de opkomst van het internet. Een grote belofte, maar persoonlijk vind ik dit een risk / reward waar ik zeker een positie in wil nemen.

3. Big Data

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Palantir (PLTR)$42 miljard$23,1586%49,4%
Snowflake (SNOW)$68 miljard$236,3892%N.n.b.

We leven in een wereld waarbij er zoveel data beschikbaar is, dat we inmiddels niet meer weten hoe we hier gebruik van kunnen maken. Het is simpelweg teveel en het wordt te complex om de verbanden te leggen. Terwijl het doorgronden van data een enorme impact kan maken voor bedrijven: beter begrijpen van hun klanten, efficiënter processen doorgronden en sneller fouten opsporen en oplossen. Of juist informatie boven tafel krijgen die voor het blote menselijke oog te complex is, bijvoorbeeld voor grootschalige militaire operaties met honderden variaties. Big data lost het op.

Het Big Data domein zal naar verwachting 10,6% per jaar groeien tot 2025.

Eén van mijn favoriete bedrijven in dit domein is Palantir. Hierover heb ik in de Mister Don Podcast aflevering #11 een uitgebreide analyse over gegeven. Ik ben bijzonder onder de indruk van hun technologie en hun visie over de rol van big data. Toegegeven, dit is een bedrijf die je moet liggen als investering. Het heeft zijn duistere randjes, onder andere door de geheimzinnigheid door de vele overheid projecten, maar dat doet geen afbreuk aan de enorme groeipotentie van het bedrijf. In mijn ogen is dit in potentie een bedrijf die in het FAANG rijtje (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) terecht kan komen.

Ook een heel sterk databedrijf vind ik Snowflake. Zij zijn inmiddels geïntegreerd in een fors aantal van de grootste bedrijven wereldwijd, voor het praktische koppelen en verzamelen van hun data. Hierdoor verkrijgt het bedrijf inzichten die ze eerder nergens konden krijgen. Ze laten een enorme groei zien, al laat zich dat ook zien in hun rijkelijke waardering. Als dit aandeel voor een meer marktconforme prijs op te halen is, dan beschouw ik dit als één van de grootste groeiverhalen in het big data domein voor mid- en grote corporates.

4. Digital Payments / Blockchain

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
PayPal (PYPL)$321 miljard$27494%22,2%
Square (SQ)$119 miljard$26391%53,78%
Bitcoin ($BTC)*$1.1 triljoen$63.523N.n.b.

Ook op gebied van valuta en betalingen staat er het nodige te veranderen. Ook die wereld krijgt te maken met globalisering en digitalisering. Cash geld bestaat haast niet meer en de consumenten verwachten dat internationaal transacties doen net zo makkelijk is als afrekenen bij de bakker. Daarom heb ik gezocht naar de meest aantrekkelijke groeibedrijven binnen de financiële sector.

Het digital payments domein zal naar verwachting 19,4% per jaar groeien tot 2028.

De twee vooruitlopende bedrijven op dit gebied zijn PayPal en Square. Met PayPal hebben we een partij te pakken die ontstaan is vanuit een digitale gedachte. Zij bezitten onder meer Venmo, die een stevige populariteit kent bij millennials. Ook investeren zij hevig in blockchain en cryptocurrenty, waarbij het de eerste ‘digitale bank’ was die cryptocurrenty aan hun klanten aan biedt. Met enige nuance dat dat niet de pure crypto is die je bezit als je op de traditionele manier koopt, maar dat terzijde. PayPal laat een aardige groei zien en de bereidheid om te innoveren.

Daarnaast heb je Square, die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot dé keuze voor de retailer. Ik beschouw hen als de aanstaande marktleider op gebied van puur digitale payments, gebaseerd op hun >40% jaarlijkse groei en focus op de klantervaring. Ook zij richten zich zwaar op blockchain en cryptocurrency. Ze hebben met PayPal een stevige concurrent, al richten die zich meer op de consumenten, maar ik zie Square absoluut als een lange termijn winnaar op dit gebied. Je koopt aandelen van het best-in-class bedrijf voor retailers.

Niet helemaal eerlijk, maar ik beschouw investeringen in Bitcoin ook in dit domein. Dit is de grootste disruptor, zonder enige twijfel, maar tegelijkertijd ook een behoorlijk gepolariseerde investering. Je hebt er een hekel aan, of je gelooft in de toekomst van Bitcoin. Persoonlijk moet ik mezelf nog veel verder verdiepen in de technologie achter Bitcoin, maar één ding weet ik wel zeker: als je een portfolio hebt zonder een (bescheiden) allocatie in Bitcoin, dan doe je jezelf tekort.

5. Digital Media / Social

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Walt Disney (DIS)$337 miljard$18577%48,53%
Pinterest (PINS)$53 miljard$84,4393%240%
Match Group (MTCH)$39 miljard$146100%6,8%

Entertainment on demand: we zijn niet meer anders gewend. Wij willen vermaakt worden in een tijd die wij zelf bepalen, met content die wij zelf kiezen, met de mensen waar wij contact mee willen. In een sterk digitaliserende wereld verandert onze mediaconsumptie én sociaal contact met ons mee. Vandaar dat ik graag wil investeren in dit domein.

Het social / digital media domein groeit naar verwachting jaarlijks met 34,1% tot 2025.

Eén van de grootste entertainment merken ter wereld is Disney. Dit is een aandeel die ik héél graag zou willen bezitten. Redenen: diverse bronnen aan inkomsten (Disneyland, Disney+, miljarden aan intellectual property) die ze continu kunnen verversen. Voor iedere generatie is het mogelijk om een nieuwe versie van de populaire Disney films uit te brengen. De acteurs worden niet ouder en vragen geen salarisverhoging, want het zijn animaties. Dit is een enorm voordeel voor Disney ten opzichte van andere grote media content creators. Ook ben ik overtuigd dat de Disney verhalen generatie op generatie over worden gebracht. Zolang zij blijven innoveren, neemt Disney een prominente plek in.

Qua social platform ben ik zelf ontzettend kritisch. Doordat ik dagelijks in aanraking kom met social media platforms vanuit mijn rol als digital advertising specialist, heb ik een goed beeld bij de voor- en nadelen van ieder platform. En tegelijkertijd wat de toegevoegde waarde van een platform is voor de gebruiker én voor de adverteerder, toch de voornaamste manier de omzet: advertenties. En daar zie ik één duidelijke winnaar: Pinterest. Het platform is ontwikkeld vanuit het idee om inspiratie te delen; dat is iets waar mensen altijd naar op zoek zijn én blij van worden. Geen meningen, enkel mooie dingen. Pinterest bereikt een commercieel interessante groep, met een platform die futureproof is, ondanks de beperkingen die onder meer de cookiewetgeving gaat brengen. Ook internationale uitbreiding van het advertentiemodel staat nog op de planning. Er is een reden waarom Pinterest mijn allereerste ‘gouden aandeel‘ was.

Ook is een duidelijke trend zichtbaar dat mensen elkaar vaker digitaal leren kennen, dan ouderwets in de kroeg. Het bedrijf Match Group – eigenaar van o.a. Tinder – is de grootste speler op gebied van online dating. Ze bezitten de grootste populaire dating apps en maken al jaren een behoorlijke groei door. Zij bezitten de positie als marktleider en voorlopig is er geen concurrent die in de buurt komt. Als je gelooft dat de komende generatie elkaar digitaal zal blijven opzoeken om te daten, dan zit je goed met Match Group.

6. Work From Everywhere

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Microsoft (MSFT)$1.96 triljoen$25997%17,83%
Salesforce (CRM)$214 miljard$23397%12,92%
Fiverr (FVRR)$8.2 miljard$22896%77,1%
DocuSign (DOCU)$45 miljard$23398%38,6%
Asana (ASAN)$5.5 miljard$33,8699%N.n.b.

Dankzij de pandemie is onze manier van werken enorm veranderd. Jarenlang is er een beweging geweest om meer flexibiliteit in het werken toe te staan. Dat is nooit echt van de grond gekomen, totdat we geen keuze meer hadden. Door het afgelopen jaar hebben we in sneltreinvaart geleerd hoe efficiënt het kan zijn om (meer) vanuit huis te werken. De ‘Work from Everywhere’ trend is een blijvertje, met een sterke impact op de groei van bedrijven in dit domein.

Dit domein zal naar verwachting jaarlijks groeien met 24,3% tot 2026

Om te beginnen met twee bedrijven met een jarenlange legacy: Microsoft en Salesforce. Dit zijn twee grote bedrijven die enorm profiteren van deze trend. Microsoft heeft met Teams goud in handen. Ze hebben al aangegeven deze software stevig te gaan doorontwikkelen. Het is een kwestie van tijd voordat zij partijen zoals Zoom en Google Meetup definitief voorbij streven als dé keuze voor videomeeting software. Met de mogelijke aankoop van Discord – een uitstekende community platform – en Nuance – met focus op voice – laten zij opnieuw zien dat zij weten welke stappen nodig zijn om voorop te blijven lopen.

Salesforce is marktleider onder de CRM pakketten. Vrijwel alle grote corporates maken gebruik van hun software, die wordt geroemd als hét totaalpakket met onbeperkte flexibiliteit. Ze hebben een jaarlijkse groei van zo’n 28%, terwijl het al een behoorlijk bewezen bedrijf is. Zij zullen absoluut blijven profiteren van de sterk digitaliserende wereld en zijn de absolute nummer één op dit gebied. Ze maken stevige marges en draaien en hebben de afgelopen drie kwartalen een uitstekende winst geboekt.

Eén bedrijf waar ik zelf al een tijdje actief gebruik van maak, is Fiverr. Dit is een online marketplace voor diensten zoals huisstijl vormgeving, audio design, video-editing en meer. Het platform werkt ontzettend goed (fun fact: het Mister Don logo is ook via Fiverr). Sinds de start van de pandemie is dit aandeel fors in koers gestegen, en terecht. Met een Y/Y groei van 77% hebben we te maken met één van de snelstgroeiende spelers in de nieuwe WFE gedreven economie. De waardering vind ik nu te rijkelijk, maar zodra de gelegenheid er komt, zou ik graag Fiverr toevoegen aan mijn portfolio.

Een speler die stiekem de wereld voor ondertekenen van documenten heeft voorzien van een frisse blik, is het bedrijf DocuSign. Met een Y/Y groei van 49% is dit de snelgroeiende marktleider in de e-handtekeningen, iets wat door de verdere digitalisering de nieuwe standaard wordt. Het bedrijf zet actief in op de voordelen die blockchain biedt voor documentatie beveiliging. Met een debt / equity van 6.1 heeft DocuSign geen sterke financiële positie, maar de technologie spreekt voor zich. Ik zou graag een (bescheiden) positie in DocuSign openen, zeker als de weg naar winstgevendheid duidelijker wordt.

De laatste toevoeging aan deze lijst, is Asana. Dit is een web- en mobiele applicatie die teams helpt om met elkaar samen te werken. En aangezien we de komende jaren steeds vaker op afstand zullen werken, is het cruciaal om één efficiënt systeem te hebben waar teams hun vooruitgang in kunnen bijhouden. Asana is één van de topspelers op dit domein. Ze groeien sterk en willen die marktleiderschap claimen. Die potentie is er, al is winstgevendheid nog niet bereikt. Toch is dat niets om je zorgen over te maken: het product spreekt voor zich, financieel is het bedrijf gezond en de groei is aantrekkelijk.

7. eSports / Gaming

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Sony Group (SNE)$15 miljard$112,7892%11,6%
IronSource (TBA)$10 miljard$10,2097%N.n.b.

Vroeger was gaming iets voor nerds. Pubers die vanuit de kelder in het donker spelletjes speelden. Inmiddels is gaming één van de grootste entertainment industrieën van de wereld. Met jongens en meisjes die al vanaf kinds af aan hiermee bezig zijn. Ervan uitgaande dat de huidige jonge gamers dit voor de rest van hun leven blijven doen – zoals veel gamers, ondanks andere verantwoordelijkheden – dan ziet de toekomst van de markt er rooskleurig uit.

Het gaming domein zal naar verwachting jaarlijks 10,5% groeien tot 2026.

Eén van de voornaamste spelers in dit domein is Sony. Hun entertainment systeem, Playstation, is al jarenlang de meest populaire console. Zij beschikken over een groot afzetgebied, het merk én de financiële middelen om de komende jaren de meeste innovatie te bieden, waaronder het volledig streamen van games. Dit is een inzet op één van de meest solide spelers in deze markt. Bijkomend voordeel is dat je direct ook profiteert van hun omzet uit alle andere producten.

Een meer start-up-achtige investering, is in IronSource. Zij bouwen software waarmee mobile games hun verdienmodel uit halen. Zoals het draaien van advertenties of in-app aankopen. Dit is een lucratieve, snelgroeiende markt en IronSource (lees mijn analyse) beschikt over de potentie om hier marktleider in te worden. Op dit moment draaien 14 van de top 20 games in de App store via hun monetizing software. De enorme retentie van hun klanten geeft aan dat IronSource uitzonderlijk goede techniek biedt aan app makers. Als zij de komende jaren hier aan blijven bouwen, dan kunnen zij met slimme acquisities een flinke positie claimen. Of ze worden zelf overgenomen door een grote tech partij die het domein wilt betreden: beiden prima voor het rendement!

Ik kies bewust om niet te investeren in specifieke games zoals Roblox, ondanks hun aantrekkelijke business model. In mijn ogen zitten daar te veel risico’s aan vast omdat het onderhevig is aan sterke concurrentie en verschuivende populariteit.

8. Plantbased foods

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Beyond Meat (BYND)$8,6 miljard$13747%N.n.b.
Tattooed Chef (TTCF)$1,48 miljard$18,14N.n.b.

Een trend die al langer zichtbaar is, is het vervangen van vlees door duurzamere varianten. Het is jarenlang de uitdaging geweest om met een alternatief te komen voor vlees die qua smaak in de buurt kon komen van het origineel. Dat heeft de adoptie van plantbased food vertraagd, tot ongeveer twee jaar geleden. Met de opkomst van bedrijven zoals Beyond Meat en Impossible Food, die vleesvervangers leveren die wél in de smaak vallen, zijn er bij de grootste fastfood ketens zoals McDonalds en Burger King inmiddels plantbased burgers beschikbaar. Deze trend zal de komende jaren blijven groeien.

Dit domein zal waarschijnlijk jaarlijks groeien met 11,9% tot 2027.

Mijn favoriete investering in dit domein, is Beyond Meat. Zij waren de eerste die een goede vervanging voor vlees op de markt brachten. En ook al wordt Beyond Meat gezien als een plantbased food producent; het is meer dan dat. Ik zou Beyond Meat eerder als een wetenschappelijk bedrijf beschouwen dan puur het maken van voedselproducten. Eén van hun peilers is het creëren van kweekvlees die voor de massa geproduceerd kan worden, voor een prijs lager dan gewoon vlees. Hun groei van 36% Y/Y valt tegen, mede door de pandemie, maar de potentie is makkelijk herkenbaar. Al is de waardering voor de CEO een rode vlag.

Ook een interessante speler is Tattooed Chef. Dit bedrijf verkoopt plantbased diepvriesmaaltijden. Dat klinkt alles behalve sexy en innovatief, maar zij krijgen het voor elkaar om uitstekende waarderingen te krijgen op hun producten. Hun voeding wordt gezien als praktisch, voedzaam én lekker. Dat is een bijzondere combinatie bij een diepvriesmaaltijd. Dit valt ook te merken aan de sterk groeiende partnerships met grote retailers zoals CostCo en Walmart. Ieder succesvol bedrijf begint met een uitstekend product. En daar lijkt Tattooed Chef zich in te onderscheiden.

9. Space Exploration

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Momentus (SRAC)*$1,2 miljard$10,56100%N.n.b.

“Space, the next frontier.” Dit is waarschijnlijk één van de domeinen waar de meeste innovatie in heeft plaatsgevonden in de afgelopen jaren. De kosten om een raket in de ruimte te krijgen is sterk verlaagd door technologische vooruitgang. Uiteindelijk is het een langgekoesterde droom van velen om ooit een ruimtevaart te kunnen maken. Of nog beter, een landing op de Maan of zelfs wonen op Mars. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet allemaal in onze levensfase gebeuren, maar dit is één van de domeinen waar de komende tientallen jaren ontzettend veel in staat te gebeuren. En dus een mooie kans om vroegtijdig in te investeren.

Het space exploration domein zal de komende jaren naar verwachting met 15.7% groeien tot 2027.

Momenteel zijn de keuzes in dit domein vrij beperkt. Er zijn vooral veel start-ups die via SPAC’s naar de beurs komen. Dit zijn allemaal speculatievere beleggingen, met een grote kans op falen. Toch is er één speler waar ik veel vertrouwen in heb: Momentus. Zij zijn de PostNL van de satellieten. Het wordt steeds makkelijker om een satelliet in de ruimte te lanceren, maar een raket zal de satelliet niet op de juiste plek kunnen bezorgen. Momentus heeft technologie ontwikkeld waarmee zij aanhaken op een raket. Eenmaal aangekomen in de ruimte brengen zij meerdere satellieten ieder op de juiste positie. Een last-mile oplossing voor satellieten. Gezien de groeiende mogelijkheden van satellieten, zal de vraag hier de komende jaren fors in stijgen. En Momentus is dé speler in deze niche die dat kan regelen.

10. Duurzame energie

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Enphase (ENPH)$19,8 miljard$145,7984%37,7%

Duurzame energie is een sterk groeiend domein, wat steeds duidelijker wordt in onze maatschappij. Vooral hernieuwbare energie zoals zonne-energie wordt steeds gangbaarder bij particulieren. Onder meer gesteund door subsidie vanuit de overheid. Het is een logische keuze om hier als belegger actief in te zijn. Er zijn verschillende ETF’s beschikbaar die zich richten op clean energy aandelen. Dat is een goede keuze, al focus ik mij weer op individuele aandelen.

Dit domein zal naar tot 2025 groeien met jaarlijks 6,1%.

Mijn keuze in dit domein is het bedrijf Enphase. Zij ontwikkelen slimme technologieën voor zonne-energie, energie-opslag en digitale bewaking. Specialisten in dit domein roepen al jaren dat Enphase hét merk is waar zij het liefst mee werken. Als winstgevend bedrijf met een omzetgroei van 26% Y/Y en stevige marges, is dit mijn keuze binnen de duurzame energie.

11. 3D Printing

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
Desktop Metal (DM)*$3,2 miljard$12,5784%N.n.b.

Optimisten zien 3D Printing als een essentiële technologie in de nieuwe industriële revolutie. Als het mogelijk wordt om objecten op massale schaal te printen, ongeacht hoe complex het voorwerp is, direct in de fabriek waar het gebruikt wordt, dan mag je gerust spreken van een baanbrekende ontwikkeling. Enkele jaren geleden was 3D printing populair, maar dat is afgezakt doordat het praktische nut beperkt was. Inmiddels zijn er spelers op de markt die de technologie hebben om bovenstaande scenario waarheid te laten worden.

Het 3D printing domein zal waarschijnlijk tot 2026 blijven groeien met jaarlijks 25,8%.

Mijn absolute overtuiging in dit domein is Desktop Metal. Zij hebben systemen ontworpen waarmee op massale schaal geprint kan worden met metaal en polymeer. Waar de meeste concurrenten in dit domein zich focussen op het printen van prototypes of met zachtere materialen, richt Desktop Metal zich op de industriële voordelen. En juist dat domein maakt mij zo enthousiast over de toekomst. Daarbij is hun propositie een slim gesloten systeem, waarbij je de metalen vullingen van Desktop Metal nodig hebt voor in hun systemen. Dus als je eenmaal zo’n systeem hebt staan, dan zal je een regelmatige klant blijven voor hun vullingen. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde winst per klant vele malen hoger is dan 3D printing bedrijven die primair een printer leveren met meer gangbare materialen. Desktop Metal is al onderdeel van mijn portfolio en zal dat hopelijk voor minimaal 5 jaar blijven.

12. Digital Healthcare

BedrijfMarket capKoers CEO approval5Y Growth exp.
TelaDoc (TDOC)*$29,7 miljard$19296%N.n.b.

Digitale healthcare, of telehealth genoemd in het kort, is een enorme groeimarkt. In een sterk verouderende maatschappij waarbij onze gemiddelde leeftijd blijft stijgen, zal medische ondersteuning op afstand een flinke rol gaan innemen. Denk aan de minder mobiele 80+’ers die regelmatig medische zorg nodig hebben. Of diegenen die regelmatige check-ups nodig hebben, maar niet iedere week naar de dokter kunnen of willen. Telehealth kan hier een enorm gemak in bieden.

Het telehealth domein groeit tot 2027 waarschijnlijk met 25,2% per jaar.

Voor mij is er één speler in dit domein waar ik veel vertrouwen in heb voor de lange termijn: Teladoc. Hierover heb ik recent nog een analyse geschreven met uitgebreide argumentatie over mijn positieve sentiment. In het kort: best-in-class software, enorm omzet mét 100% groeiverwachting in komende jaar. Een management team dat sterk gewaardeerd wordt en een klanttevredenheid die tot de elite behoort. Genoeg redenen om enthousiast te worden. Dat gecombineerd met de verwachte groei van telehealth zorgt ervoor dat ik graag dit bedrijf in mijn lange termijn portfolio heb.

That’s all folks!

Dit zijn ze dan: mijn top 30 aandelen die ik graag onderdeel maak van mijn lange termijn portfolio!

Voorlopig bezit ik slechts een paar aandelen van deze lijst. Ik wacht geduldig op een goed koopmoment om een positie te openen. Maar als ze eenmaal in mijn portfolio zitten, dan hoop ik deze bedrijven voor minimaal vijf jaar vast te houden. Ervan uitgaande dat het bedrijf fundamenteel niet verslechterd.

Voor het overzicht, alle 30 aandelen in de eerder genoemde volgorde:

#BedrijfHuidige market cap
1Tesla$709 miljard
2Lucid Motors$32 miljard
3Canoo$2 miljard
4Volta Charging$1.4 miljard
5Alphabet$1,54 triljoen
6NVIDIA$400 miljard
7Adobe$250 miljard
8Amazon$1.7 triljoen
9IonQ$2 miljard
10Palantir$42 miljard
11Snowflake$68 miljard
12PayPal$321 miljard
13Square$119 miljard
14Bitcoin$1.1 triljoen
15Walt Disney$337 miljard
16Pinterest$53 miljard
17Match Group$39 miljard
18Microsoft$1.96 triljoen
19Salesforce$214 miljard
20Fiverr$8.2 miljard
21DocuSign$45 miljard
22Asana$5.5 miljard
23Sony Group$15 miljard
24IronSource$10 miljard
25Beyond Meat$8,6 miljard
26Tattooed Chef$1,48 miljard
27Momentus$1,2 miljard
28Enphase$19,8 miljard
29Desktop Metal$3,2 miljard
30Teladoc$29,7 miljard

En dan gemakshalve ook in één overzicht ieder domein met de verwachte groei in de aankomende jaren:

DomeinCAGRTot
Elektrische voertuigen22,6%2027
AI / VR / Quantum Computing18,4%2024
Big Data10,6%2025
Digital Payments 19,4%2028
Digital Media / Social34,1%2025
Work From Everywhere24,3%2026
eSports / Gaming10,5%2026
Plantbased foods11,9%2027
Space Exploration15,7%2027
Duurzame energie6,1%2025
3D Printing25,8%2026
Digital Healthcare25,2%2027

Over een jaartje zal ik terug kijken op deze selectie. Dan ben ik benieuwd of mijn huidige inschatting de juiste is geweest, in ieder geval voor resultaat op de relatief korte termijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...