Investeren in innovatie #2: Digital Payment, Deep Learning & eSports

Als belegger kijk je vooral naar de mogelijkheden die met een minimale risico een maximaal rendement opleveren. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte om te investeren in bedrijven waarbij ik verwacht dat zij de markt gaan verstoren, op een positieve manier.

Enerzijds bieden dit soort bedrijven een enorm groeipotentieel – vaak wel tegen een hogere waardering – en anderzijds is het tof om een bedrijf te zien ontwikkelen van een sterk idee en concept, naar een dominante speler. Het vraagt een gevoel voor (macro) trends, inschatten van de potentie van het bedrijf en een sterke maag om bovenmatig risico te nemen.

In deze vierdelige serie staan we stil bij de 12 belangrijkste disruptieve innovaties en trends van de komende 5 á 10 jaar. Per artikel worden drie innovaties behandeld, waarbij ik ook aangeef welke aandelen in dit domein op mijn wensenlijstje staan.

De andere artikelen van deze serie kan je hier vinden:

#1 – EV, 3D Printing & Work From Everywhere
#3 – Blockchain, Space & Autonoom rijden

Digital Payments

De traditionele banken lijken steeds meer tot het verleden te behoren. Het gros van de <35-jarigen lopen inmiddels met vrijwel geen contant geld meer rond. Door Covid heeft dit proces zich versneld, waarbij onder meer de World Health Organisation heeft geadviseerd om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Als je winkel geen pinautomaat heeft, dan kan je praktisch geen zaken meer doen. Dit wordt de wereld van het contactloos betalen.

Als logische reactie op deze ontwikkelingen, zijn er sterke partijen opgestaan die een uitstekend propositie hebben ontwikkeld voor contactloos- en digitale betalingen. Eén van die partijen is Square (SQ), die mag beschrijven als een digital-first bank. Dit is een sterke keuze als je besluit te investeren in dit segment. Je ziet bij Square ook een nadrukkelijke interesse in cryptocurrency als geld van de toekomst, waar CEO Jack Dorsey een uitgesproken ambassadeur van is.

Andere sterke aandelen in dit domein zijn Paypal (PYPL), Mastercard (MA) en Visa (V).

Deep Learning

Dit zou één van de belangrijkste software ontwikkelingen van onze tijd kunnen worden. Tot op heden wordt software altijd geprogrammeerd door mensen. Waarbij er gebruik gemaakt wordt van slimme technologie in de ondersteuning, maar de basis was altijd de input van de developer. Met Deep Learning gaat dat veranderen.

Met deze technologie wordt software ontwikkeld door computers, door middel van data. Stel je voor: je hebt geen developers meer nodig om een script te ontwikkelen. Vanuit data wordt een probleem gesignaleerd én direct opgelost door het automatisch schrijven van nieuwe software. Dit kan een nieuw tijdperk van information technology op gang brengen. Met directe impact op onder meer autonoom rijden, ontwikkelen van nieuwe farmaceutische middelen en verdere automatisering in het industriële productieproces. Je mag dit gerust een ‘kind of a big deal’ noemen.

Als je vroegtijdig wil investeren in deze technologie, dan is Alphabet / Google (GOOG) sowieso een sterke keuze. Zij investeren hevig in de doorontwikkeling van Deep Learning, aangezien het een grote impact heeft op het gros van hun proposities: naast zoekmachine is Alphabet ook actief in autonoom rijden, artificial intelligence, virtual reality en meer.

Andere sterke aandelen zijn Microsoft (MSFT), NVIDEA (NVDA), Intel (INTC) en Amazon (AMZN).

eSports

Waar je tien jaar geleden nog als nerd werd gezien als je graag computerspellen speelt, is dat bij de huidige jonge generatie helemaal anders. Jongens en meisjes spenderen uren in spellen zoals Fortnite,  League of Legends, DOTA en Minecraft. Sterker nog: er komen steeds meer professionele gamers die hun geld verdienen door gaming.

eSports – het competitieve element van computer games – is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Door de populariteit bij met name de jonge generaties, die opgroeien met games, mag je voorzichtig constateren dat de opmars van eSports pas begonnen is. De wereldwijde markt groeit jaarlijks met ~10% aan totale omzet. Naast het actief spelen van games, is het kijken naar games mateloos populair. Onder meer via platforms zoals Twitch.

Er zijn verschillende richtingen hoe je kan investeren in eSports. Je kunt kiezen om te investeren in de game producten, als je verwacht dat het spelen van gamen populair blijft. Interessante aandelen zijn dan Sony Entertainment (SNE), Take-Two Interactive (TTWO), Electronic Arts (EA) of Activision Blizzard (ATVI). Deze partijen hebben ieder sterke game series die al tientallen jaren hun domeinen domineren, waarbij Sony uiteraard ook de populaire games console Playstation bezit.

Of je kunt ervoor kiezen om te investeren in de broadcasters van eSports, als je verwacht dat de aantrekkingskracht als ‘spectator sport’ blijft stijgen. In dat geval zit je goed met Amazon (AMZN) met hun Twitch platform, of Alphabet / Google (GOOG) met Youtube.

Header foto door Florian Olivo via Unsplash

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...