Een beurs correctie: hoe kom je er sterker uit?

Er wordt geloofd dat de beurs volledig rationeel is. Maar uiteindelijk worden alle beslissingen gemaakt door mensen. Hierdoor blijft een correctie op de beurs altijd een mogelijkheid. Maar hoe zorg jij ervoor dat je er sterker uit gaat komen?

Tijdens een correctie kunnen zelfs de beste aandelen fors in waarde dalen. En als er macro-economische tegenslagen zijn, dan kan het helemaal angstig worden. Hierdoor kan het zelfs het momentum verschuiven van techbedrijven naar typische value aandelen zoals energie en banken, en andersom.

In dit artikel: hoe zorg je ervoor dat jij als winnaar uit dergelijke situaties komt? Waardoor je een nóg hoger rendement maakt zodra de beurs weer bijtrekt? Want als je handelt vanuit de juiste mindset, dan zul je zien dat deze momenten een gouden kans zijn.

Teleurstelling en blijvend verlies bij correctie

Wat gebeurt er bij veel beleggers als de markt een correctie of dipje ondergaat? Het is een bekend fenomeen dat mensen meer pijn voelen door verlies, dan dat ze genot voelen door winst. Hierdoor is het eenvoudig om onzeker te worden als je je portfolio in een rap tempo ziet dalen. Ook omdat de beurs vaak sterkt daalt en in een rustig tempo herstelt. Je wordt er nadrukkelijker mee geconfronteerd, waardoor de teleurstelling sterker gevoeld wordt.

Dat is lastig om te zien gebeuren, zeker als je niet weet wanneer de bodem bereikt wordt. Misschien verliest jouw portfolio de komende week opnieuw de helft van de waarde? Verlies en onzekerheid kan een sterke drijver zijn voor een emotionele reactie.

Toch is er is maar één manier hoe je als belegger definitief geld kwijt kan raken: door aandelen te verkopen voor een verlies. Vaak is dat de voornaamste oorzaak als je met iemand praat die vroeger veel geld verloren heeft met beleggen. Hoogstwaarschijnlijk heeft die persoon een serieuze correctie of crash meegemaakt (bijvoorbeeld in 2000 of 2008) waarna het portfolio volledig is verkocht tegen een fors verlies. “Beleggen is gokken” hoor je dan. Maar de feiten vertellen een ander verhaal.

Stel dat je op het hoogtepunt van de 2008 bubbel aandelen van de Nasdaq hebt gekocht? Als je die hebt aangehouden zonder te verkopen óf bij te kopen (hier gaan we zo op door) dan had je binnen twee jaar opnieuw in de groene cijfers gestaan. Los van dividend uitkering waardoor het mogelijk nog sneller ging. Uiteraard zijn er ook individuele bedrijven die niet in dat tempo herstelt zijn, maar als je een divers portfolio hebt, dan wijst de geschiedenis uit dat je je weinig zorgen te maken.

Omdenken: aandelen in de bonus

Daarom wil ik het graag van een andere kant benaderen. Terug naar de absolute basis: een koers is de prijs die een belegger bereid is om te betalen voor een aandeel. Op zichzelf zegt het weinig over de intrinsieke waarde van een bedrijf. En een goede belegger koopt aandelen van bedrijven waar toekomst in zit, met een goed fundament, op het moment dat er een redelijke prijs voor gevraagd wordt.

Stel je voor. Je hebt een portfolio bestaande uit ~20 aandelen. Met daarbij 10 aandelen waar je oneindig vertrouwen in hebt. Er komt een correctie en je portfolio verliest 30% van de waarde. Mogelijk verwijt je jezelf dingen zoals “ik had eerder winst moeten pakken“, of “dom, ik had dit kunnen zien aankomen“. Dat zijn allemaal emotioneel gedreven reacties. Dit kan ertoe leiden dat je keuzes maakt die je normaal gesproken niet zou maken, bijvoorbeeld aandelen verkopen die fors in prijs zijn gedaald.

Maar wat is er feitelijk aan de hand? Aandelen waar jij in gelooft voor de lange termijn, zijn opeens in de aanbieding gekomen! Dat is werkelijk het enige verschil. Want fundamenteel is er helemaal niets veranderd bij het bedrijf, uitgaande dat er naast de crash geen bedrijf-specifieke problemen aan het daglicht zijn gekomen. Het is puur en alleen de prijs van het aandeel.

Wat als ik een willekeurige belegger had gesproken aan de start van februari, met de vraag of zij hun huidige posities willen uitbreiden met 30% korting op de huidige prijs? Dan zou het overgrote deel die kans graag hebben aangenomen. Wat een koopje: mijn favoriete aandelen met 30% korting?! Dat is feitelijk wat er nu aan de hand is.

Ook macro-economisch kunnen er redenen zijn die een enorme sell-off verantwoorden. De rente en de inflatie kan stijgen, en er komt een moment dat de internationale schuldenlast terugbetaald moet gaan worden. Als je je bewust bent van dit soort momenten, kan het een uitstekende gelegenheid zijn om je portfolio voor te sorteren op toekomstig succes. Als belegger is de juiste mindset cruciaal voor langetermijnsucces. En doe ook eens uitzoomen: hoe ziet de markt eruit over een periode van 5 á 10 jaar? Welke trend herken je? Opwaarts.

Het kan geen kwaad om gaandeweg je posities te blijven uitbouwen, als je ervan overtuigt bent dat het bedrijf in de toekomst meer waard zal zijn.

Drie tips om te profiteren van correctie

Het feitelijk benaderen van de situatie helpt al ontzettend. Zoals eerder aangegeven: mindset is alles. Maar er zijn nog een aantal tips.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe jezelf een plezier en zorg voor een aandelen wishlist. Dit is een persoonlijke lijst aan aandelen die jij in de gaten houdt. Je hebt hier onderzoek naar gedaan, alle hokjes zijn afgevinkt en je hebt besloten dat jij dit aandeel graag aan je portfolio wilt toevoegen. Er ontbreekt nog één ding: de juiste prijs. Want een goed bedrijf is niet per se een goede investering als je er teveel geld voor moet betalen. Ik zal binnenkort een artikel plaatsen over het zorgvuldig opbouwen van je eigen wishlist.

Als je een goede voorbereiding hebt gedaan met de wishlist, dan kan je optimaal profiteren van een correctie. Maar logischerwijs kan dit alleen als je hiervoor budget beschikbaar hebt. De tweede tip, zorg altijd voor een spaarpotje voor gouden kansen. Een positie van 5% tot 10% is al voldoende. Dit geld staat afzijdig en gebruik je niet voor gewone aankopen in je portfolio. Hierdoor heeft het niet teveel impact op je rendement en geef je jezelf de kans om toe te slaan zodra de markt de aanbiedingen uit de kast trekt! Ook mentaal is dit een fijne gedachte, want in deze situatie is het dubbel zo vervelend als je je portfolio ziet dalen zonder dat je er gebruik van kunt maken.

Stel dat je in de situatie zit dat je geen geld beschikbaar hebt? Dan is het mogelijk om jouw portfolio te herbalanceren. Dan verkoop je je aandelen waar je de minste groei in ziet, om dit te herinvesteren in je grootste overtuigingen. Dit is één van de momenten waarbij het prima verantwoord is om aandelen te verkopen, als je dat geld direct gebruikt om andere aandelen mee te kopen.

Samengevat, zeven concrete tips

Een correctie kan zorgen voor veel twijfel, onzekerheid en spanning bij beleggers. Zeker als hier nog weinig ervaring mee hebt. Maar hoe sneller je dit soort situaties beschouwt als een positief gegeven voor de lange termijn, des te sneller kom je in een mindset om hiervan te profiteren. Samengevat:

  • Verkoop nooit je aandelen puur uit angst en emotie
  • De enige manier om definitief geld te verliezen met beleggen, is je aandelen te verkopen met verlies
  • Controleer je emoties en blijf feitelijk en objectief.
  • Bij een correctie verandert er slechts één ding: je aandelen worden goedkoper. Als het bedrijf zelf niet geraakt wordt, dan kan je dit zien als shoppen met een dikke bonuskaart
  • Maak een wishlist. Zodat je een plan hebt als de markt daalt
  • Zorg voor een cashpositie van ~5% tot 10% zodat je altijd kan profiteren van gouden kansen die de markt jou biedt
  • Geen cash beschikbaar? Overweeg dan te herbalanceren, verschuif geld van prima investeringen naar uitstekende investeringen.
Wie zou dit ook interessant vinden?