Is dividend beleggen interessant?

Dividend is een uitkering die een bedrijf betaalt aan de aandeelhouders. Wanneer je een aandeel in bezit hebt die dividend uitkeert, deel je in feite mee in de winst van het bedrijf. Het verschilt per bedrijf hoe vaak er uitbetaald wordt. Waar Shell ieder kwartaal een bijdrage overmaakt naar de aandeelhouders, kiest Hunter Douglas voor een jaarlijkse betaling.

Hoe werkt deze strategie?

De aantrekkingskracht van dividend beleggen is dat je stabiele inkomstenbron voor jezelf creëert, helemaal los van de prijs van het betreffende aandeel. Dit kan oplopen tot een fors bedrag als passief inkomen. Dit vooruitzicht is aantrekkelijk voor veel investeerders die een financieel onafhankelijke toekomst voor zich zien.


Symbool van een calculator.

Stel dat je €10.000,- hebt geïnvesteerd in aandelen met een 4% dividend yield, dan levert je dit €400,- per jaar op. Echter, stel je voor dat – na jaren slim beleggen – jouw portfolio bestaat uit €400.000,- aan dividend-uitkerende aandelen. Met dezelfde yield á 4% levert je dit €16.000 per jaar op.


Overigens wordt 15% van de uitkering ingehouden voor dividendbelasting.

Een mogelijk nadeel van deze strategie, is dat bedrijven minder geld beschikbaar houden om te investeren in groei of R&D. Hierdoor zul je zien dat de meeste dividend aandelen niet bekend zullen staan om hun enorme waardestijging van het aandeel an sich. Voor jonge investeerders kan het verstandig zijn om ook een paar groeibedrijven toe te voegen aan je portfolio.

DRIP

Veel dividend beleggers besluiten om de ontvangen uitkering direct weer te herinvesteren in nieuwe aandelen. Dit wordt een DRIP – ‘dividend reinvestment plan’ – genoemd. Hiermee maak je maximaal gebruik van compound interest en wordt automatisch ook de dollar cost averaging methode toegepast. Hiermee verzeker je jezelf dat je een gemiddelde prijs betaalt voor je aandeel, door gespreid in te kopen. Ongeacht of de prijs hoog of laag staat.

Waar moet je op letten?

Er zijn een paar belangrijke tips die je in beschouwing wil nemen, mocht je actief met deze focus willen beleggen.

Hoge zekerheid van uitkering

Goed om te beseffen is dat een dividend uitkering geen harde afspraak is. Zie het als een beloning die bedrijven bieden aan hun aandeelhouders als dank voor het behouden van hun aandeel. Echter kan het voorkomen dat het bedrijf besluit om dividend te verlagen of zelfs volledig te schrappen. Dit komt voor in economische zware tijden en kan zelfs de beste overkomen. Shell – het nummer 1 Nederlandse dividendaandeel – besloot tijdens de Corona crisis om hun yield ruim te verlagen. Dit was de eerste keer sinds de 2e wereldoorlog. Hiermee verloren zij de titel van ‘Dividend Aristocrat’. Dat zijn bedrijven die voor minimaal 25 jaar een gelijkblijvende of hoger dividend uitkeerden. Wil je weten welke bedrijven behoren tot de Kings, met minimaal 50 jaar groeiende yield? Lees dan dit artikel.

Seekingalpha.com

De belangrijkste metric om te bepalen of de dividend uitkering veilig is, is de payout ratio. Persoonlijk gebruik ik graag de cijfers van SeekingAlpha.com. Je kan een dividend als ‘veilig’ beschouwen als de payout ratio lager dan 60% is. Dat geeft een bedrijf voldoende ruimte om de aandeelhouders te betalen en een gezonde balans erop na te houden. De cijfers in bovenstaande afbeelding zijn een duidelijke rode vlag.

Bepaal je eigen strategie

Er zijn twee richtingen als je met dividend focus wil beleggen: high yield of high growth. Beiden hebben bepaalde voor- en nadelen.

Bij een focus op high yield (aandelen met >5% jaarlijkse dividend) pluk je meteen de vruchten van een hoger passief inkomen. Dit geeft je de gelegenheid om nóg meer aandelen te kopen. Het nadeel is dat dergelijke bedrijven vaak geen groei meer doormaken, of zelfs op hun retour zijn. Ja, je krijgt een hoger passief inkomen, echter is de kans ook groot dat je verliest maakt op de waarde van je aandeel. Het is een mooie opdracht om te zoeken naar stabiele, futureproof bedrijven die minimaal hun waarde behouden én een mooie dividend uitkeren.

Bij focus op high growth kies je bedrijven die nu een lagere yield opleveren, echter wel continu en agressief jaarlijks hun dividend verhogen. Deze strategie is gericht op de lange termijn. Ieder jaar krijg je meer geld voor je dividend beleggingen, zonder per se meer te hoeven investeren. Vaak zijn dit ook bedrijven die een goede groei doormaken, waarbij de waarde van het aandeel ook blijft stijgen.

Drie van mijn favoriete aandelen

Om met een persoonlijke note af te sluiten; dit zijn drie van mijn favoriete dividend aandelen.

Logo van Johnson & Johnson

Johnson & Johnson (JNJ) – 2.7% yield

Dit is wereldwijd één van de grootste farmaceutische bedrijven met een stevige diversiteit in hun productaanbod. Een ‘steady as she goes’ aandeel, met al 57 jaar groei in dividend yield. Een ware king!


Logo van Pepsico

Pepsico (PEP) – 2.9% yield

Food & beverages productent met een enorm divers productaanbod. Zij weten al 47 jaar op rij hun dividend te verhogen en zijn op weg naar de titel ‘Dividend King’ in 2022. Wow. Een absolute must-have in je portfolio als defensief aandeel.


Logo van Mastercard

Mastercard (MA) – 0.6% yield

Digitale betalingen blijft wereldwijd stijgen. Mastercard heeft een bescheiden yield, maar heeft al 9 jaar op rij hun dividend verhoogd. Ook zie ik veel rek in de prijs van hun aandeel in komende jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...