Teladoc, het innovatieve groeibriljant in de telehealth

- Advertentie -

Het gros van mijn tijd besteed ik aan up-to-date blijven over mijn investeringen en proactief op zoek gaan naar nieuwe kansen. Ik heb circa 10 domeinen bepaald waar ik voor de komende 5 tot 10 jaar een forse groei verwacht. Eén van die domeinen is digitale (schaalbare) zorgverlening.

Als je een tijdje bezig bent met aandelen, dan bouw je langzaam een sociaal netwerk op met slimme(re) beleggers die specialist zijn binnen een bepaald gebied. Onafhankelijk van elkaar komt daar steeds vaker één naam voorbij als hét groeibriljant binnen de moderne healthcare: Teladoc. Het stond al een tijdje op mijn radar, maar nu het bedrijf in de afgelopen periode behoorlijk in de koers is gedaald, lijkt mij dit een mooi moment om hier de schijnwerpers op te zetten!

Waarom is Teladoc een disruptor?

Teladoc is de marktleider op gebied van virtuele zorgverlening. Zij verbinden dokters en patiënten op afstand met elkaar, door middel van slimme software. Met deze software kunnen mensen geholpen met algemene- en complexe medische zorg, maar ook psychologische zorg. Dat maakt zorg veel toegankelijker, vooral voor diegenen die minder mobiel zijn zoals zieken en ouderen. En in een wereld waar de gemiddelde leeftijd steeds verder toeneemt, is dat geen overbodige luxe.

De belangrijkste concurrentie komt van Amazon, die het afgelopen jaar hebben aangekondigd om ook een telehealth tak op te zetten. Dit heeft impact gehad op de koers, maar ik vind dit zelf niet zo’n uitdager. “Jack of all trades, master of none” lijkt de strategie van Amazon te zijn. En daar is Teladoc wel tegen bestand, want hun dienstverlening wordt ervaren als de absolute top. Dit blijkt uit de net promotor score – een tool om klanttevredenheid te meten – van 95 / 100. In andere woorden: het is een behoorlijke opgave om de zuurpruim te vinden die Teladoc niet wil aanbevelen.

Management team

Dit beeld wordt nog verder versterkt als je kijkt naar de waardering van hun management team. Op Glassdoor krijgt de CEO, Jason Gorevic, een approval score van 96%. Ook dit is bijzonder hoog. En gezien de impact die het management heeft op een bedrijf, zeker in een groeifase waarin Teladoc zich bevindt, is dit een belangrijk vinkje die we kunnen zetten in deze analyse.

Ook blijkt het telehealth domein op een enorme groei te mogen rekenen in de komende jaren. Uit een rapport blijkt dat de markt zal groeien van $61 miljard in 2019 naar $559 miljard in 2029. Dat is een jaarlijks CAGR (samengestelde jaarlijks groei) van 25.2%. Dat is een vooruitzicht waar je enthousiast van wordt, als je nu kan investeren in de absolute koploper in dit domein.

We mogen voorzichtig al stellen dat we hier te maken hebben met een best-in-class bedrijf waar klanten dolenthousiast over zijn, geleid door een CEO die op handen wordt gedragen door het (voormalig) personeel, in een enorme groeimarkt. Dat is een mooie eerste constatering. Tijd om een blik te werpen op de concrete cijfers en resultaten.

Is er voldoende vraag naar hun diensten?

Uiteraard is telehealth geen vervanging voor persoonlijke zorg. Dat zal ook nodig blijven in bepaalde situaties. Maar bij het gros van de problemen is Teladoc wel degelijk een uiterst nuttig hulpmiddel. Onder meer bij obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en depressies – vier van de meest voorkomende ziektes – kan Teladoc gebruikt worden. Hierdoor is het vaker toepasbaar dan je in eerste instantie zou verwachten van telehealth. Als context: het afgelopen jaar is hun software ruim 50 miljoen keer gebruikt voor doktersbezoeken op afstand, door ruim 10 miljoen betalende gebruikers. Er schijnt een grote behoefte te zijn aan hun product, zowel vanuit patiënten als vanuit dokters.

Deze interesse valt ook terug te zien in de omzet. In 2020 is een omzet van ruim één miljard dollar ($10,94 miljard) gerealiseerd. Dat is een verdubbeling van een jaar geleden, toen het bedrijf een omzet behaalde van $533 miljoen. Zo’n groei realiseren terwijl je al een serieuze omzet maakt, toont bij mij aan dat het hier gaat om een schaalbaar product.

En die schaalbaarheid zien we ook terug in de verwachtingen voor het komende jaar. Want er wordt opnieuw een verdubbeling van de omzet verwacht, naar circa $2 miljard dollar. Dat zou een enorme prestatie zijn. En ook bewijsvoering dat de omzet niet enkel gestegen is door de pandemie, maar dat het gaat om een structurele groei naar de vraag van hun diensten.

Een bijkomende kans is internationale uitbreiding. Uit hun jaarverslag blijkt dat 88% van de omzet uit de VS komt. Als deze trend ook internationaal wordt aangenomen, om te starten in het ver gedigitaliseerde Europa en Azië, dan ligt er veel ruimte om de komende jaren te blijven groeien. Want met hun huidige exposure in de VS – waar ze onder meer aangesloten zijn bij 40 van de Fortune 100 bedrijven – is er niet voldoende ruimte om deze groei vast te houden.

Winstgevendheid blijft helaas achter

Helaas zien we de uitstekende omzetstijging nog niet terug in de winst. Sterker nog: in Q4 2020 zijn beleggers verrast met een fors negatief resultaat. De analisten hadden een verlies verwacht van $-0,24 per aandeel. Het resultaat bleek een verlies van maar liefst -$3,07 per aandeel. Dit komt neer op een totaal netto verlies in 2020 van $486 miljoen. Dat is niet goed ontvangen door beleggers, waardoor de koers sinds dat moment met 26% is gedaald.

- Advertentie -

De belangrijkste reden voor het missen van de verwachting, komt door de fusie met Livongo. Deze fusie ten waarde van $18,5 miljard heeft een behoorlijke impact op de gehele bedrijfsvoering. Er is voor totaal zo’n $145 miljoen dollar uitgegeven aan integratie- en acquisitie kosten. Met daarnaast $331 miljoen aan aandeel compensaties. Dat ga je niet snel compenseren in één jaar.

Ook het komende jaar worden aanvullende kosten verwacht die gepaard gaan met deze fusie. De verwachte EBITDA in 2021 is -$90 miljoen tot -$110 miljoen. Persoonlijk vind ik dat geen enkel probleem, want het bedrijf is financieel ontzettend gezond. Ze beschikken over een cashpositie van $733 miljoen, waar ze enkele jaren op kunnen teren. De debt to equity ratio is 0.12, wat erop wijst dat alle schulden prima afgedekt zijn met hun assets. En dankzij de fusie met Livongo is een absolute powerhouse gecreëerd die alle eigenschappen bezit om deze markt te domineren.

Is Teladoc een interessante belegging op dit moment?

Als we de vorige twee alinea’s opsommen, dan hebben we hier te maken met :

  • De marktleider op het gebied van telehealth, een absoluut groeidomein in de komende 10 jaar met een CAGR van 25,2%
  • Een bedrijf met een enorme omzetgroei van 100% in het afgelopen jaar en opnieuw groei 100% in het komende jaar, terwijl ze de magische $1 miljard al hebben bereikt.
  • Een bedrijf die een uitzonderlijke hoge klanttevredenheid laten zien via de NPS score en een CEO die enorm gewaardeerd wordt door het (voormalig) personeel
  • Een bedrijf met relatief weinig serieuze concurrentie, uitgezonderd Amazon die zich op praktisch alle domeinen wilt richten waar geld in omgaat
  • Een bedrijf met een gezonde financiële balans, met $733 miljoen cash op de balans en prima dekking van de schulden

Dat zijn sterk positieve signalen dat Teledoc een lange termijn winnaar kan zijn. Dus dan komen we aan bij het laatste onderdeel van de analyse: hoe interessant is de waardering op dit moment?

Uiteraard zijn er ook redenen waarom dit bedrijf mogelijk niet gaat slagen. Zo zal de strijd in het telehealth domein toenemen. Amazon beschouw ik niet direct als een zware challenger, maar zij hebben al vaker verrast. Teladoc zal moeten aantonen dat zij best-in-class kunnen blijven door hun software en klanttevredenheid op niveau te houden. Ook kan de adoptie van telehealth langer duren dan verwacht wordt, waardoor de omzetgroei stagneert vanaf 2022. Bij de huidige waardering wordt ervan uitgegaan dat er een groei van zo’n 30% wordt behaald in de komende jaren. Dat is geen zekerheid.

Door de koersdaling vanaf midden februari, hangt de prijs rond de $190 dollar. Dat is een waardering van zo’n $29 miljard. Omdat het bedrijf nog geen winst maakt, kunnen we dit niet vergelijken met de P/E van een concurrent, maar we kunnen wel kijken naar de omzet en de groei. Met de gerealiseerde omzet van 2020 betaal je nu circa 28x de omzet, of 14x de verwachte omzet van het komende jaar. Dat is niet goedkoop, maar als je kijkt naar de verdere groeipotentie van zowel Teladoc als het telehealth domein, dan vind ik dit een redelijke prijs.

Mijn inschatting van de fair value ligt rond de $160 dollar, op basis van een cashflow analyse. Echter vind ik het niet erg om een premium te betalen voor een best-in-class bedrijf die al een forse omzet haalt en waarbij een verdere forse groei in het vooruitzicht ligt. Zodra dit bedrijf winstgevend wordt – hopelijk in 2023 of 2024 – verwacht ik dat de koers vele malen hoger zal liggen dan nu het geval is.

Persoonlijk ben ik overtuigd over de toekomst van Teladoc. Alle signalen staan op groen. Het is wel een behoorlijk volatiel aandeel gebleken. Dit is een aandeel waar je zelf goed onderzoek naar wilt doen voordat je investeert, zodat je niet twijfelt als de koers een keer met >10% daalt. Maar daar liggen tegelijkertijd kansen voor beleggers die naar de lange termijn kijken en durven te kopen zodra het sentiment negatief is.

Op dit moment heb ik nog geen positie in Teladoc. De kans is wel groot dat ik de komende periode voorzichtig een positie ga openen, om gedurende een periode van een aantal maanden een volledige positie op te bouwen.

- Advertentie -

3 REACTIES

      • Graag gedaan, ik heb al veel gehad aan je podcast. Heb mede door jouw analyse (had ook een kennis er al over bezig gehoord) een maandje terug aandelen van Palantir gekocht. Ook je analyse van Pinterest heeft me overtuigd van hun grote potentieel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...

Tech Megacaps Strikes Back, @MeerofMynder, en Planet Labs

Jasper (@misterdonnl) heeft zich vermaakt met de earnings van de afgelopen week. Het was de tijd van de tech megacaps. Eén voor één kwamen...
Advertentie