Tesla is een duur aandeel met een sterke groei

- Advertentie -

Tesla (TSLA) is de pionier op gebied van elektrische auto’s en vrachtauto’s, zonnedaken en energieopslagsystemen voor huizen, industrie en elektriciteitsnetten. Het bedrijf exploiteert daarnaast een wereldwijd netwerk van verkooppunten om haar voertuigen aan de man te brengen en een eigen netwerk van oplaadpunten. 

Tesla wordt al vele jaren gezien als een overgewaardeerd aandeel op de beurs. Maar is dat een terechte constatering, of is het aandeel inmiddels aantrekkelijk gewaardeerd?

Laat het aandeel een sterke groei zien?

In het recente kwartaal heeft het bedrijf een omzetgroei van 80,5% laten zien, vergeleken met het kwartaal één jaar geleden. De omzet van de afgelopen twaalf maanden is met 74% gestegen. Dit is fors hoger dan de omzet van de sector, met een gemiddelde groei van 9,7% in het afgelopen jaar.  

De bruto marges van het laatste kwartaal is 45,7%. Dat is een vergelijkbaar met de marges van één jaar geleden, namelijk 45,6%. Er is hier geen sterke groei in zichtbaar.

De EBITDA marges waren 42,5%. Dat is een stijging ten opzichte van één jaar geleden. Destijds werd een marge van 38,4% behaald. Dit is een redelijke toename van de EBITDA marge.

Is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd?

Tesla heeft een koers/winst ratio van 107x. Dat ligt ver boven het gemiddelde van de sector, namelijk 8x. Een ratio tussen de 20 á 30 wordt gezien als een goede prijs voor een tech aandeel.

De koers/omzet ratio van de afgelopen twaalf maanden is 15x. Dit ligt ver boven het gemiddelde van de sector, namelijk 1x.

De koers/free cashflow ratio ligt op 308x. Dat is ver boven het gewenste ratio van 15 tot 20 wat de markt als aantrekkelijk beschouwd.

- Advertentie -

Op basis van een discounted free cashflow analyse heeft Tesla een fair value van $836 dollar. Hierdoor is het aandeel momenteel hoger gewaardeerd dan de intrinsieke waarde.

Conclusie: is Tesla een buy?

Tesla heeft een uitstekende groei laten zien in de afgelopen twaalf maanden. De omzet is sterk gestegen en de marges zijn verbeterd. Op basis van verschillende waarderingen methodieken is Tesla een relatief duur aandeel. Voor beleggers met een lange adem kan Tesla een interessante toevoeging zijn aan het portfolio.

- Advertentie -

Lees ook dit

Laatste artikelen

Podcast | Angst bij bedrijven, wat voor belegger ben jij?

Jasper bespreekt in deze aflevering waarom de Microsoft earnings waarschuwing spannender lijkt dan het is, waarom Tesla en Coinbase pas op de plaats maken,...

Podcast | Herstel is begonnen, Snapchat earnings biedt kansen

Jasper bespreekt in deze aflevering het herstel van de markt, hoe hij de komende maanden ziet voor tech aandelen, de potentiële overname van Netflix,...

Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5...
Advertentie