Wanneer wil je een aandeel kopen of verkopen?

- Advertentie -

In dit artikel staan we stil bij één van de meest voorkomende vragen bij beleggers. Wanneer is het juiste moment om een aandeel te kopen of juist te verkopen? Deze vraag is ontzettend lastig om te beantwoorden, maar tegelijkertijd ook één van de aspecten die een forse impact kan hebben op je rendement.

Het allerliefst zou je beschikken over een objectieve methode waarmee je met volledige zekerheid kan kopen of verkopen. Helaas is het niet zo eenvoudig. Maar er zijn wel bepaalde methodes waar jij je aan vast kan houden, waardoor je in ieder geval een doordachte afweging kan maken. Hier volgen drie argumenten wanneer je kan overwegen om te kopen of juist te verkopen.

Wanneer wil je een aandeel kopen?

Niemand wil teveel betalen voor een aandeel. Het kan een vervelende smaak na laten als je – zeker voor beginnende beleggers – een aandeel koopt die je de volgende dagen nog verder in koers ziet dalen. Je gedachten over “als ik iets langer had gewacht, dan…” komen weer bovendrijven. Echter kan je dit gevoel beter per direct proberen uit te schakelen. Er is geen perfect moment om te kopen, maar met de volgende drie redenen geef je jezelf de meeste kans om op lange termijn een goed besluit te nemen.

1. De koers ligt (fors) onder de intrinsieke waarde

Het is de meest logische gedachte: je wilt aandelen kopen op het moment dat ze goedkoop zijn. De beste manier om dit te definiëren, is niet om te kijken naar veranderingen in de koers (“vorig jaar was het 30% hoger dus nu is het goedkoop”) maar door te kijken naar de intrinsieke waarde. Wat is het bedrijf echt waard? Als je daarover ook nog een veilige marge rekent – de margin of safety – waarmee je een bepaald percentage onder de intrinsieke waarde blijft, dan heb je een prima startpunt.

Als je bijvoorbeeld hebt berekend dat Intel (INTC) een intrinsieke waarde heeft van $ 90. Dan kan je jezelf een marge geven van de ~20% tot 50% (afhankelijk hoeveel risico je wilt nemen en hoeveel vertrouwen je hebt in het bedrijf) voordat je besluit om aandelen te kopen. Als je weinig risico wilt lopen en de volle 50% margin of safety wil aanhouden, dan kan je besluiten om Intel aandelen te kopen zodra de koers van $ 60 is bereikt. Schrijf dit op in je wensenlijst. Kan het aandeel nog steeds lager? Absoluut. Maar met zo’n hoge marge op de intrinsieke waarde, mag je één ding wel constateren: je betaalt zeker niet teveel voor het aandeel.

De berekening van de intrinsieke waarde hoeft niet helemaal waterdicht te zijn, maar het geeft jou een belangrijk houvast om je beslissingen op te baseren. In dit artikel kan je handige websites vinden die je helpen om de intrinsieke waarde te berekenen.

2. Je verwacht dat het bedrijf sneller kan groeien dan beleggers verwachten

Het is goed mogelijk dat jij een expert bent binnen een bepaald domein, waardoor jij de waarde en groeimogelijkheden van een bedrijf beter kunt inschatten dan een ander. Dit is een absoluut voordeel van een particuliere belegger; maak hier gebruik van. Hierdoor kan jij kansen zien voordat de rest van de markt het ziet.

Een goed persoonlijk voorbeeld is Pinterest. Dit was mijn eerste Gouden Aandeel artikel. Als digital advertising specialist is dit mijn domein waar ik een voordeel heb op de gemiddelde belegger. Het was vrij snel duidelijk dat de groeipotentie van Pinterest vele malen hoger was dan de inschatting van beleggers. Maak gebruik van deze specialistische kennis en durf te vertrouwen op je eigen onderzoek. Dat is een goede manier om een ruwe diamant te vinden.

3. Je voegt graag diversiteit toe aan je portfolio

Dit zou een derde reden kunnen zijn om een aandeel te kopen. Stel dat je portfolio zwaar weegt op één segment, zoals tech, dan kan het verstandig zijn om aandelen toe te voegen die geen correlatie hebben tot die markt.

Ook al is diversiteit toevoegen aan je portfolio een goede reden om je risico te beperken, toch zou ik dit niet als enige reden willen gebruiken om te kopen. Ook als je diversiteit wil toevoegen, is het belangrijk dat je aandelen koopt die ondergewaardeerd zijn of een hogere groeipotentie hebben dan de markt verwacht. Oftewel, altijd vanuit de combinatie met één van de voorgaande redenen.

Wanneer wil je een aandeel verkopen?

- Advertentie -

Kopen is één. Maar wanneer wil je je aandeel weer verkopen? Ook dit is ontzettend lastig. Het is bewezen dat er twee type beleggers zijn die het beste rendement behalen: beleggers die vergeten dat ze aandelen bezitten, en beleggers die zijn overleden. Nu raad ik het af om deze situatie voor jezelf te creëren – ik zou je graag als lezer blijven verwelkomen – maar het spreekt wel boekdelen. De belegger die een aandeel zo lang mogelijk vast houdt, behaalt de hoogste rendement.

Toch hoeft het niet altijd zo zwart-wit te zijn. Er zijn goede redenen om te besluiten om aandelen te kopen. Drie redenen zijn namelijk als volgt:

1. Je ziet elders een betere beleggingskans

Het is mogelijk dat je aandelen van een prima bedrijf bezit, maar constateert dat er een kans voorbij komt die je nóg meer kan opleveren. Dan is het prima te verantwoorden om een aandeel die redelijk gewaardeerd wordt, te verkopen voor een aandeel die je zwaar ondergewaardeerd vindt.

Hier zit wel een keerzijde aan vast. Het gras is altijd groener bij de buren. Bij aandelen is dat niet anders. Je hebt altijd het gevoel dat je bepaalde aandelen hebt gemist die inmiddels al fors in de koers zijn gestegen. Dat kan gebeuren: je hoeft niet alle kansen te benutten om ontzettend goede resultaten te behalen op de beurs. Wees hiervan bewust: is die betere opportunity écht beter dan de aandelen die je nu bezit? Als je hier volledig van overtuigt ben, dan kan dit een goede reden zijn om je huidige aandelen te verkopen.

2. Er verandert fundamenteel iets bij het bedrijf

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden om een aandeel te verkopen. Als je ervoor kiest om te investeren in een bedrijf, dan heb je hier je eigen redenen voor. Het helpt je ontzettend om deze redenen ergens op te schrijven, zodat je op een later moment – vooral bij twijfel – kan terugvinden waarom je in eerste instantie hebt besloten om te investeren.

Stel, je hebt vertrouwen in het management team, of je bent enthousiast over een nieuwe productlijn die binnenkort geïntroduceerd wordt. Wat doe je als die verwachting opeens doorbroken wordt? Stel dat het management team massaal vertrekt, of dat de nieuwe productlijn alsnog wordt geannuleerd? Als jouw vertrouwen in het bedrijf is gebaseerd op die factoren, dan is dit een goed moment om te heroverwegen of je geld nog op de juiste plek is belegd.

3. De koers is zwaar overgewaardeerd

Dit is ook een goede reden om aandelen (deels) te verkopen. Het valt samen met het eerste argument om een aandeel te kopen: wat is de intrinsieke waarde van het aandeel? Als de waarde fors hoger ligt dan de koers, dan is het een goed moment om te kopen. Het tegenovergestelde is ook waar: als de koers fors hoger ligt dan de waarde, dan kan dit een goed moment zijn om je winst te pakken.

Hierbij is het wel een belangrijke afweging wat jij verwacht van de toekomstige groei. Als je verwacht dat het bedrijf de komende jaren nóg waardevoller kan worden, bijvoorbeeld door nieuwe producten of innovaties die ze gaan lanceren, dan kan het een verstandig besluit zijn om je aandelen te houden. Ondanks de huidige overwaardering.

Het is belangrijk te beseffen dat de waarde van je portfolio niets meer is dan een waardering op papier. Zolang je je aandelen in bezit houdt en niet verkoopt, dan is er nog geen sprake van een definitieve winst. Dat gebeurt pas op moment van verkopen: dan krijg je je verdiende geld daadwerkelijk in je handen. Winst pakken is geen vies woord; wees niet gulzig en profiteer van overgewaardeerde aandelen.

Belangrijk in alle gevallen

wallmine screenshot van shell

Zowel bij kopen als verkopen van een aandeel, is het belangrijk om primair te kijken naar het bedrijf. Laat je niet verleiden door de beweging van de koers, als belangrijkste aanleiding om je keuze op te baseren. Dat is een enorme valkuil, want je krijgt te maken met de ‘hot hand fallacy’.

De ‘hot hand fallacy‘ is een psychologisch effect waarbij je verwacht dat de recent gedane resultaten blijven doorgaan. “Want het gaat al een tijdje zo“. Als een basketballer vijf keer op rij een driepunter scoort, dan verwacht je dat het 6e schot ook erin gaat. Hetzelfde gevoel is bij de beurs: als het aandeel de afgelopen weken is gestegen, verwacht je dat het aandeel ook de komende weken blijft stijgen. Dat is een gevaarlijke gedachte. Daarom: kijk naar het fundament. Zie je de omzet groeien? Zijn de netto marges nog steeds op orde? Hoe ziet de free cashflow eruit? Baseer je acties op die feiten.

Teaser: de 1e podcast gaat maandagochtend live!

Om af te sluiten met een mooie aankondiging: de allereerste (volwaardige) Mister Don – Podcast Over Investeren aflevering wordt morgenochtend gepubliceerd. De podcast kan beluisterd worden op alle grote streaming apps (Spotify, Google Podcast, Deezer en hopelijk ook snel op iTunes).

- Advertentie -

Je kunt jezelf alvast abonneren op het kanaal via Spotify, zodat je wekelijks de nieuwe afleveringen direct kunt beluisteren na publicatie. Er is al een korte trailer beschikbaar die een introductie geeft over de podcast.

Wat het thema is van de eerste aflevering? Dat hoor je morgen. Maar het haakt in op een onderwerp waarover ook gesproken is in de nieuwsbrief. 🙂

Ik hoop dat je dit een leuke toevoeging vind en dat het jouw reis om een succesvolle investeerder te worden weer een tikkeltje vermakelijker maakt!

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...

Tech Megacaps Strikes Back, @MeerofMynder, en Planet Labs

Jasper (@misterdonnl) heeft zich vermaakt met de earnings van de afgelopen week. Het was de tijd van de tech megacaps. Eén voor één kwamen...
Advertentie