Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

netflix overname aandeel

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5 miljoen nieuwe abonnees aan te trekken. Het was het eerste abonneeverlies van Netflix in tien jaar. Hierdoor daalde het aantal abonnees naar 221,6 miljoen wereldwijd, vergeleken met 221,84 miljoen aan het einde van 2021. Ook verwacht Netflix een verdere daling van 2 miljoen netto abonnees voor het tweede kwartaal van dit jaar.

De markt vraagt zich af of Netflix inmiddels een verzadigde positie heeft tussen de streamers. Tegelijkertijd wordt er nog steeds fors geïnvesteerd in eigen content, en wordt gesproken over een Netflix Gaming aanbod. Het management heeft aangekondigd om de uitgaven te beperken. Het is de vraag hoe sterk het bedrijf kan blijven groeien, of in dit geval hoe zij de daling van het aantal abonnees kunnen voorkomen.

De koers daalde dit jaar met 68%, en is één van de slechtst presterende aandelen op de beurs. Door de koersdaling dit jaar is Netflix momenteel gewaardeerd op $84 miljard dollar. En dat zorgt voor interessante geluiden vanuit Silicon Valley.

Sterke concurrentie in de streaming wars

De zogeheten streaming wars zijn een felle concurrentiestrijd tussen verschillende streaming platforms. Amazon (AMZN) heeft met Prime in relatief korte tijd een sterk marktaandeel geclaimd. In het afgelopen jaar zijn ook HBO Max en Disney+ (DIS) een uitdager geworden van de status quo.

Het is overduidelijk dat de streaming platforms – zogeheten SVOD services – elkaar sterk beconcurreren, met vaak een grotendeels vergelijk aanbod aan films en series. Enkel de exclusieve producties zorgen voor onderscheid. Content producties zijn stevige investeringen.

Het een aannemelijk scenario dat er de komende jaren een consolidatie plaats gaat vinden. En op basis van de huidige omstandigheden op de beurs, zou Netflix wel eens de eerste SVOD speler kunnen zijn die overgenomen wordt.

Welk bedrijf gaat er met Netflix vandoor?

Waarom is Netflix de meest logische SVOD speler die overgenomen wordt? Allereerst is het bedrijf sterk verliesgevend. Dit brengt hen in een zwakke positie. Ook is er sprake van een stroevere kapitaalmarkt. De financiële middelen om te blijven investeren zijn beperkt. De concurrentie met Amazon en Disney hebben wél een sterke cashflow om investeringen in hun SVOD platforms te blijven doen, én met de financiële ruimte voor een acquisitie.

Zou het mogelijk zijn dat verrassende derde speler met Netflix er vandoor gaat? Dat is twijfelachtig. Er is veel overlap tussen abonnees van Netflix en andere platforms. Voor Amazon en Disney betekent de overname van de ~220 miljoen abonnees niet direct dat hun klantenbestand ook met dit aantal abonnees zal stijgen. Mogelijk zal slechts 10% á 20% van de huidige Netflix abonnees nog géén abonnement hebben bij een andere SVOD speler. In essentie koopt een concurrent dan met name de rechten voor de exclusieve content, maar in hoeverre zijn de Netflix series onderscheidend genoeg om een overname te verantwoorden?

Mogelijk een verrassende overname?

Mijn verwachting is dat Netflix een potentiële overnamekandidaat is vanuit een andere hoek. Niet door een huidige SVOD speler, maar juist een challenger die nog niet actief is in het SVOD domein. Het zou mij niet verbazen als Google of Meta de situatie nauwlettend volgen. Hiermee wordt hun advertentiemodel uitgebreid met kwalitatieve videocontent.

Netflix zit in een lastige positie en verwacht meer tegenwind. Het zou het mij niet verbazen als dit jaar de eerste geluiden komen over een potentiële overname. Hierdoor kan Netflix bij de huidige waardering een interessant aandeel zijn om te speculeren op deze situatie.

Wie zou dit ook interessant vinden?