Bitcoin en crypto daalt hard: reden voor paniek?

Je hebt het vast en zeker meegekregen: de prijzen van Bitcoin en cryptocurrency zijn in een behoorlijke val terecht gekomen. Bitcoin is inmiddels 45% vanaf hun hoogtepunt gedaald. Daar zat in de afgelopen weken al weinig stijging meer in. Maar inmiddels zijn ook andere cryptocurrency zoals Ethereum en Cardano (beiden circa -40% vanaf ATH) aan de beurt.

Er lijkt niet direct een duidelijke aanleiding te zijn voor deze terugval. Uiteraard zijn er wel wat dingen gebeurd in de afgelopen periode: Elon Musk die zich uitsprak tegen Bitcoin (maar wel via Tesla hun Bitcoin positie behield) en de razendsnelle opkomst van discutabele altcoins zoals Dogecoin, Safemoon en Cumrocket.

Is er aanleiding om te verkopen?

Toch zijn er fundamenteel geen veranderingen in het crypto ecosysteem die een sell-off verantwoorden. China heeft aangekondigd dat zij cryptocurrency niet beschouwen als een valide betaalmiddel. Dat lijkt een goede reden voor de prijsdaling, echter is hun standpunt over cryptocurrency al een tijdje helder. Dit mag geen verrassing zijn. Tegelijkertijd heeft de ECB aangegeven dat zij in cryptocurrency geen risico zien voor de financiële stabiliteit van de eurozone.

Een dergelijke daling is gangbaar bij iedere asset klasse die in een korte tijd ontzettend hard stijgt. Er komt een moment dat de pauzeknop wordt ingedrukt, waarbij de asset kans krijgt om te ademen, voordat een verdere stijging kan worden doorgezet. Dit zie je bij cryptocurrency, maar bijvoorbeeld ook met aandelen, zoals we nu zien met de terugval van de groeiaandelen.

Geen fundamentele-, maar sentimentele aanleiding

De vraag die je jezelf zou moeten stellen is: is Bitcoin of andere cryptocurrency minder waardevol geworden in de afgelopen maand? Of zijn de praktische toepassingen van een aantal projecten minder haalbaar geworden, door bijvoorbeeld een strakkere regelgeving? In mijn beleving niet.

Hiermee mag je constateren dat de prijsdaling puur sentiment-gedreven is. En sentiment kan je zien als een premium (of een korting) op de fundamentele waarde, zoals ik afgelopen maandag in mijn podcast heb besproken. Een prijsdaling door een (onterecht) sentiment neigt eerder naar een aantrekkelijk koopmoment, dan een reden om te verkopen.

Persoonlijk zie ik geen redenen om mijn crypto te verkopen. Tegelijkertijd beschouw ik crypto op dit moment niet meer als een asymmetrische investeringsmogelijkheid, na de prijsstijging in 2021, zoals ik onlangs in mijn april portfolio update heb toegelicht. Mochten de prijzen verder blijven dalen, dan wordt het wel aantrekkelijker en zal ik zeker overwegen om mijn posities in Bitcoin, Ethereum en Cardano te vergroten.

Header foto door Worldspectrum via Pexels

Wie zou dit ook interessant vinden?