Is Bitcoin een goede investering in 2021?

Nadat de prijs van Bitcoin vrijwel het gehele jaar – uitgezonderd de corona dip – tussen de € 8.000 en € 10.000 is gebleven, is hier vrij recent verandering in gekomen. Sinds oktober is de prijs van Bitcoin fors gestegen naar nieuwe recordhoogtes, met € 24.396,- als hoogtepunt. Het is geen verrassing: in mei schreef ik al een artikel over de positieve trends.

Doordat Bitcoin bekend is bij velen, maar weinigen het daadwerkelijk bezitten of weten hoe het echt werkt, krijg ik er steeds vaker vragen over. Ik ben begin 2020 begonnen om ~10% van mijn vermogen te beleggen in cryptocurrency, voornamelijk Bitcoin en Ethereum.

Is het in 2021 nog steeds een interessante optie om een deel van je vermogen te investeren in Bitcoin?

Wat is de waarde van Bitcoin?

Gestimuleerd door de continu stijgende koers wordt er steeds meer gesproken over Bitcoin bij beleggers. Het is een behoorlijk gepolariseerde discussie. In de linkerhoek heb je de traditionele beleggers die Bitcoin een veredelde ponzi scheme vinden. Met de reden dat de munt geen intrinsieke waarde heeft. “Het is wat de gek ervoor geeft”.

In de rechterhoek heb je de Bitcoin fanatics. Dit zijn de zelf-aangewezen ambassadeurs die geloven dat de toekomstige maatschappij enkel kan blijven bestaan dankzij deze digitale munt. Het feit dat de overheid en banken hier geen invloed op hebben, plus dat Bitcoin een max heeft aan hoeveel munten er ooit beschikbaar worden, draagt bij aan het gevoel dat dit het enige betaalmiddel is zonder manipulatie.

Voor beiden kampen valt iets te zeggen. Ja, Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Maar dat heeft geld ook niet meer, sinds het losgekoppeld is van goud. En we hebben kunnen zien wat de gevaren zijn van de traditionele valuta bij extreme economische omstandigheden. Zie de munt in Venezuela, waardoor hyperinflatie het geld praktisch niets meer waard is.

Oftewel, Bitcoin is een interessante optie voor beleggers die een bovengemiddeld risico durven te nemen. Persoonlijk heb ik drie redenen waarom ik verwacht dat Bitcoin (en cryptocurrency overall) een goede investering blijft in 2021:

1. Institutionele beleggers beginnen in te stappen

In 2020 heeft Bitcoin één van de grootste overwinning geboekt in het verzekeren van het bestaansrecht. Bekende institutionele beleggers – die fondsen van honderden miljoenen beheren – zijn overstag gegaan en hebben publiek geuit dat ze investeren in Bitcoin. Dit is een enorme stap, die Bitcoin heeft gevalideerd als een asset klasse.

Tot deze ontwikkeling werd Bitcoin gezien als puur speculeren. Een bekend gezegde op de beurs is “er is nog nooit een fondsbeheerder ontslagen door het kopen van IBM”. Met andere woorden, professionele beleggers zijn zeer terughoudend om te investeren in assets die controversieel zijn. Better safe than sorry. Totdat een bekende belegger met een sterke reputatie de stap durft te zetten.

Dat gebeurde dit jaar met Paul Tudor Jones, een ervaren handelaar, die in mei publiekelijk toegaf dat hij een bescheiden investering heeft gedaan in Bitcoin.

In het kader van “als Paul Tudor Jones het doet, dan mogen wij niet achter blijven” is onder andere hierdoor het balletje gaan rollen. Een half jaar later hebben steeds meer beleggingsfondsen een allocatie in Bitcoin. Naar verwachting wordt dit de jaren steeds groter.

Tegelijkertijd zorgt dit voor een sterke lobby richting de overheid. Als er in een asset veel geld wordt geïnvesteerd, is de kans groter dat de overheid terughoudend wordt om hier acties tegen te ondernemen. Money talks.

2. Er wordt massaal geld geprint – Bitcoin niet

We leven in een bizarre financiële tijd. Ik ga niet stellen dat ik een econoom ben, dus verwacht niet dat ik een goede inschatting kan maken van de economische gevolgen. Gelukkig zijn er straight-forward grafieken die op het eerste oog heel duidelijk maken hoe de economie ervoor staat.

Zie hier de meest waanzinnige grafiek van het afgelopen jaar. Hieruit blijkt hoeveel nieuw geld er in de Amerikaanse economie wordt gepompt op jaarbasis. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat als meer geld beschikbaar is dat de waarde van de valuta daalt. Zie Venezuela voor een extreme situatie.

Bij Bitcoin is deze situatie simpelweg onmogelijk. Bij het ontstaan is een harde cap ingesteld door de bedenker, namelijk 21 miljoen munten. Deze munten komen geleidelijk op de markt, met een verwachting dat de allerlaatste munt pas in 2140 beschikbaar komt. Door de maximale voorraad, zal Bitcoin – naarmate de interesse toeneemt – steeds schaarser worden. Schaarste en toenemende interesse leidt tot een hogere prijs.

3. Je bent nog steeds vroeg

Ik geloof dat Bitcoin en cryptocurreny een belangrijke rol krijgt in de nieuwe economie. Enerzijds om waarde vast te houden (Bitcoin als het nieuwe goud), maar ook als nieuwe valuta voor aankomende blockchain technologieën. Zo heeft het Nederlandse bedrijf V-ID een product waarmee je document verzegeld en beveiligd kan bewaren in de blockchain. Je betaalt hiervoor met hun eigen munt, de V-ID token. Met de verdere groei van praktische blockchain toepassingen, zal ook het handelen in dit soort cryptocurrency toenemen.

Als je het gevoel hebt dat Bitcoin op het hoogtepunt zit qua hype en media-aandacht, dan ga je dit een interessante grafiek vinden.

Uit Google Trends blijkt namelijk dat het wereldwijde zoekgedrag naar Bitcoin vele malen lager ligt dan het hoogtepunt van 2017. Hieruit mag je constateren dat de gemiddelde belegger nog steeds slechts gematigd geïnteresseerd is in Bitcoin. Dit bevestigt dat de stijging van de koers voornamelijk komt door institutionele beleggers, en niet ‘Piet Particulier’. Dat is een teken dat een hogere koers op korte termijn zeker denkbaar is. Het hoogtepunt van een koers wordt namelijk bereikt als de particuliere investeerders massaal zijn ingestapt.

Hoe tegenstrijdig dat misschien ook voelt bij de huidige koers: als je nu instapt, ben je nog steeds relatief vroeg. Kijk maar in je eigen omgeving: hoeveel mensen ken jij die Bitcoin bezitten?

Mijn prijsverwachting voor 2021

Deze vraag krijg ik continu: wat denk jij dat Bitcoin dit jaar waard is? Eerlijk: ik heb geen enkel idee. Sterker nog: niemand weet dit met zekerheid. Iedere voorspelling van “Bitcoin is binnen vijf jaar een veelvoud waard” is gebaseerd op aannames. Ik waag mij niet aan voorspellingen voor de korte termijn, maar ik verwacht wel dat Bitcoin – over de komende tien jaar, door bovenstaande drie redenen – in prijs zal blijven stijgen.

Concluderend: is Bitcoin een goede investering in 2021? Mijn mening: absoluut. Ook tegen de huidige koers. Ik zou langzaam een positie opbouwen met een klein deel van je totale vermogen (5% tot max 10%, over verloop van tijd) en profiteren als de koers zakt. Bitcoin is enorm volatiel: het is geen uitzondering dat de prijs swings van 10% of meer maakt binnen een week.

Als je overtuigd bent van de potentie en je wilt aan de slag, dan is Bitvavo een fijne crypto broker om bij te kopen. De transactiekosten om te kopen & verkopen zijn relatief laag vergeleken met concurrenten.

Besef wel dat Bitcoin – ondanks de positieve macrotrends – speculatief is. Aandelen zijn risicovol, maar Bitcoin is nog een niveautje hoger. Je loopt wel degelijk de kans om je gehele inzet te verliezen, bijvoorbeeld als Bitcoin te maken krijgt met strenge reguleringen.  Toch investeer ik graag in kansen met een asymmetrisch risico. Bitcoin is daar hét voorbeeld van.

Heb je interesse om te starten met cryptocurrency? Dan helpt dit artikel jou op weg.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...