Een Angel Investor aan het woord: Floortje Rasenberg

Floortje, je hebt een ontzettend leuk artikel geplaatst op LinkedIn over angel investing. Leuk dat je jouw ideeën verder wilt delen in dit interview. Als aftrap, zou jij je kort willen voorstellen?

“Ik ben Floortje Rasenberg (39), heb een lange carrière bij ABN AMRO gehad, waarbij mijn laatste rol was die van managing director van het Contact Center. Inmiddels ben ik als (agile) transformatie consultant actief met als ambitie start- en scaleups dichter bij corporates te brengen en vice versa. Privé ben ik moeder van 2 jonge leuke kids, stroomt er veel ondernemersbloed door mij langs alle kanten van de (aangetrouwde) familie en probeer ik mijn leven zo gezond en happy mogelijk te leiden, door mezelf uit te dagen met nieuwe sporten & skills en Corona-proof gezellige dingen te ondernemen.”

Je geeft aan dat je graag persoonlijk betrokken bent en niet via een fonds, omdat je een “deel van de fun” mist. Kan je iets meer vertellen wat jij zo leuk vindt aan het investeren in startups op persoonlijke basis?

“Ik doe graag zelf de ‘due diligence’, iets waar je normaal een fonds voor zou inzetten. Mij helpt mijn ervaring als bankier uiteraard bij de financiële kant. Maar wat ik vooral leuk vind, is die eerste fase, de verkenning. Het is  eigenlijk een beetje zoals daten. En dat doe je ook liever rechtstreeks dan met een ‘chaperonne’ erbij. Wat niet wil zeggen dat je niet, om de dating-analogie vast te houden, je kunt laten koppelen via een app of je netwerk.”

Als investeerder heb je praktisch te maken met een markt die dagelijks pitches met je deelt. Zeker als je er actief mee bezig bent. Heb jij een bepaalde selectiecriteria waarop je besluit wel of niet te investeren? En wat is voor jou een absolute go / no go?

“Ja, uiteraard de basis als sector, geloof ik zelf in de propositie, waar staan ze in de ontwikkeling etc. Maar de grove screening gebeurt toch vooral op het team. Hoe geloofwaardig is degene die me (vaak via LinkedIn) benadert. Letterlijk op basis van de begeleidende tekst in mail, de foto, het CV wat ik zie, gezamenlijke contacten bijvoorbeeld.”

Zijn er bepaalde signalen waar jij op let, als je een bericht of CV via Linkedin ontvangt? Wat beschouw jij als een overduidelijke red flag?

“Als er geen foto bij staat, komt mij dat toch wat vreemd over. Spelfouten vind ik persoonlijk ook een red flag, maar is wel wat oldschool. Verder kijk ik hoe lang ze ondernemer zijn en welke relevante ervaring/kennis ze meebrengen naar hun start-up waardoor het verhaal ook geloofwaardig is. Overigens als dit helemaal niet aan de orde is, is dat niet een red flag, maar ik let er wel op. Ik let ook op hoe actief ze zijn ernaast (fulltime baan ernaast = minder geloofwaardig uiteraard…), wat ik van ze zie wat ze liken etc. Best veel eigenlijk haha.”

Kan je iets delen over jouw portfolio strategie? In je LinkedIn post geef je terecht aan dat het een risicovolle belegging is. Wat is jouw manier om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Wat is jouw idee bij het belang van een divers portfolio?

“Ik heb een viertal industrieën waar ik in wil zitten. Die hebben voor een deel overlap met mijn beleggingsportefeuille op de beurs. Dat vind ik zelf wel sterk. Ik geloof immers in de ontwikkelingen, waar zij zich mee bezig zijn. Dus divers ja, want meerdere sectoren maar ook weer niet zo divers dat ik bijvoorbeeld niks met health doe op de beurs. Ik zie kans op succes alleen bij een privé investering nog meer als ‘verdubbelaar’. En iemand die je het gunt en waar je in gelooft, omdat je het zelf ziet/voelt/ervaart. Dit is natuurlijk praktisch nooit op de beurs. Je kent de CEO of fondsmanager amper en hebt zeker geen invloed op zijn/haar strategie en handelen.”

Een uitdaging van veel beginnende angel investors (dan spreek ik ook uit eigen ervaring) is om te bouwen aan een netwerk, zowel aan ondernemers als aan mede angel investors. Om zodoende (eerder) toegang te krijgen tot ambitieuze startups. Hoe ben jij begonnen met het bouwen van een netwerk? Of vind je dit overgewaardeerd?

“Ik ben gewoon begonnen met ondernemers te benaderen op basis van kansen die ik zag online, producten/diensten die ik interessant vond. Echt koude acquisitie zullen we maar zeggen en zo mijn eigen dealflow op gang proberen te brengen. Als je dan een paar keer hebt geïnvesteerd, krijg je een beetje netwerk om je heen van andere investeerders en komen er via die kant ook wel kansen langs. En je wordt dan dus benaderd via LinkedIn.”

“Het is  eigenlijk een beetje zoals daten. En dat doe je ook liever rechtstreeks dan met een ‘chaperonne’ erbij”

“Maar bij mij is het netwerk echt later gekomen dan de deals zelf. Voordeel hiervan is dat je minder afgeleid wordt en zogenaamde goede adviezen krijgt en een veel steilere leercurve hebt. Nadeel is dat je niet van andermans fouten leert en wellicht minder ziet. Kortom, beide kan.”

“Overigens had ik wel mijn vader nog als sparringpartner, maar daar luister je uiteindelijk liever niet naar haha, hoe oud je ook bent.”

Een interessante benadering dat je koud ondernemers bent gaan benaderen om te kunnen investeren. Die benadering heb ik nog weinig gehoord. Zijn dit dan bedrijven waarvan jij gelezen hebt dat zij open staan voor een angel investor, of merk je dat pas nadat je het contact bent aangegeven? Hoe reageren startups op deze aanpak? En wat is jouw pitch om deze startups te overtuigen om met jou in gesprek te gaan over een investering? Ik kan mij wel voorstellen dat het speciaal voelt voor een ondernemer als zij proactief benaderd worden door een angel investor, als zij nog niet in die fase zitten.

“Ik geloof in zelf najagen waar je in gelooft, dus vind het eigenlijk best logisch. Op deze manier blijf je als investeerder heel dicht bij je eigen strategie en profiel. Ik weet ook zeker dat het niet bij iedereen past, maar voor mij werkt het wel. Ben een enorme klantenvrouw en kan denk ik vrij gemakkelijk mijn enthousiasme en passie overbrengen, als ik die ergens in zie. Overigens zitten ze 9 van de 10 keer wel in die fase. Daar kijk ik zelf wel naar door wat research te doen.”

Wat zijn jouw belangrijkste learnings die je wilt delen aan beginnende investeerders? En wat zou jij toekomstige angel investors adviseren als zij hiermee willen starten, wat is een goed startpunt?

“Voor beginnende investeerders; open een beleggingsrekening en stort daar elke maand wat geld op. Zo creëer je ongemerkt een potje en ben je ook ‘verplicht’ hier iets mee te doen. Beetje doelredenatie, maar ik geloof dat als je eenmaal begonnen bent, je vol blijft houden en de smaak te pakken krijgt. En je moet nu wel de markt volgen, keuzes gaan maken en gaan experimenteren. En begin dus vooral met een belegging die je LEUK vindt en waar je in gelooft. Ga niet in koper als je niks hebt met die industrie (of batterijen 😉).”

“Ik ben gewoon begonnen met ondernemers te benaderen op basis van kansen die ik zag online, producten/diensten die ik interessant vond”

“Het is dus minder een ver van je bed show dan je wellicht denkt. Je gaat namelijk opeens ook heel anders lezen en ook allerlei blogs volgen die zich bezig houden met je nieuwe hobby. Je wereld wordt er echt breder en rijker van (hopelijk ook letterlijk haha). Stap gespreid in, zou ook zeker tip zijn. En neem, zeker in begin ook op tijd je winst.”

“Voor toekomstige angel investors; kies een aantal sectoren waar je iets in zou willen betekenen met smart capital en eigen geld. Van daaruit; maak een lijstje per sector wie je zou kunnen introduceren bij potentiële kandidaten en die je wat op weg kan helpen. Praat eens met wat andere angel investors eventueel, of vraag of ze wat voorbeeld pitches hebben om van te leren wat er allemaal te koop is in de markt. Caring is sharing, we kunnen veel meer delen vind ik in deze wereld (wat dan weer wel gebeurt bij een fonds/club als je je daarbij aan zou sluiten).”

Afsluitend: kan je iets delen over de investering waar jij het meest trots op bent? En hoe is deze tot stand gekomen?

“Denk toch wel Ancora Health, omdat het mijn eerste was die ik echt helemaal alleen deed en helemaal zelf gevonden/benaderd had. Gaf mij aan dat je dus gewoon kan starten zonder een kruiwagen of een netwerk. En ze doen het enorm goed! Toch ook lekker voor zo’n eerste haha.”

Je kunt Floortje en haar ervaringen als Angel Investor volgen via LinkedIn en Instagram.

Wie zou dit ook interessant vinden?

2 reacties