Portfolio Management

portfolio management visual

Portfolio management betekent dat je een duidelijk beeld hebt hoe je jouw kapitaal wil verdelen over verschillende assets. Door te werken met een concreet beleid voor jezelf, voorkom je situaties die je het nodige geld kunnen kosten. Denk aan FOMO aankopen, overallocatie in risicovolle assets (of juist te weinig risico) en te weinig diversiteit van je portfolio. Mijn eerste tip voor iedereen die een asset portfolio wil bouwen: zorg voor een plan.

Aan de slag met portfolio management

Dus je wil serieus aan de slag met het bouwen van een portfolio, mooi! Het is belangrijk om te starten met een blik op jouw eigen situatie. Wat is jouw leeftijd en hoeveel risico wil je lopen? Voor iemand van >55 jaar, die graag over 10 jaar met pensioen wil gaan, is het verstandig om een risicobeperkend portfolio samen te stellen. Als je – net als ik – rond de 30 jaar bent, heb je een lange tijdshorizon en zijn high risk high reward investeringen op termijn waarschijnlijk de moeite waard.

Ook is het belangrijk om in te schatten welke strategie voor jou goed past. Ben jij emotioneel verbonden aan je geld? Dan is het onverstandig om te kiezen voor assets met hoge volatiliteit, zoals cryptocurrency. Swings van >10% per week komen regelmatig voor. Ben jij bereid om te blijven investeren in je portfolio, als je vermogen wekelijks 10% daalt? Zo nee, dan zijn stabielere opties zoals obligaties een betere optie.

Voordat je aan beleggen denkt: zorg eerst voor een financiële buffer. Ik ben voorstander van minimaal 3 tot 6 maanden salaris opzij leggen. In het ergste geval dat je zonder inkomsten komt te zitten, ben je niet direct verplicht om je beleggingen (vaak met verlies) te liquideren.

Mijn portfolio strategie

Tijd om een blik te werpen op mijn eigen portfolio. Momenteel ziet mijn budget allocatie er als volgt uit:

Portfolio van Mister Don, met 85% aandelen, 10% cryptocurrency en 5% commodities.

In de afgelopen maanden heb ik verschillende strategieën onder de loep genomen. Uiteindelijk blijk ik altijd terug te keren naar deze verdeling. Mijn redenen zijn als volgt:

Aandelen strategie

 • In mijn aandelenportfolio ligt de nadruk op dividend, om optimaal gebruik te maken van compound interest. Een focus op dividend aandelen doet overigens geen afbreuk aan mijn selectieprocedure. Ik investeer enkel in stabiele bedrijven met een solide financiële balans en goed management, met grote zekerheid dat zij over 30 jaar nog steeds bestaan. Wil je meer weten over dividend investing? Lees hier mijn artikel met meer toelichting over deze strategie.
 • Er zijn mooie bedrijven waar een forse groei wordt verwacht of wiens huidige aandeelprijs onder de intrinsieke waarde ligt, die echter geen dividend betalen. Die wil ik graag toevoegen aan mijn portfolio. 25% van mijn vermogen is gereserveerd voor growth en value aandelen.
 • Ik maak geen gebruik van een ETF in mijn aandelenportfolio. Ik ben bereid om mijn huiswerk te doen voordat ik een bedrijf aan mijn wishlist toevoeg. Hierdoor durf ik extra risico te nemen voor individuele aandelen, al wordt ETF gezien als een – voor langere termijn – een stabielere en betere investering. Voor die reden bestaat mijn pensioen-account (~40 jaar focus) wel volledig uit ETF’s.
 • Doordat ik enkel beleg in individuele bedrijven, heb ik ervoor gekozen om maximaal 20 verschillende aandelen te kopen. Dit zorgt voor voldoende diversiteit, terwijl ik niet verdrink in het huiswerk om up-to-date te blijven over hun performance.

Cryptocurrency strategie

 • Dit is mijn meest risicovolle belegging. Mijn geloof in cryptocurrency is hoog door de toenemende economische uitdagingen. Wereldwijd lopen de schulden gigantisch op. Zonder teveel doemdenken, zie ik een toekomst waarbij één centrale currency de maat wordt, zonder sturing vanuit één overheid of instantie. Waar vroeger goud gezien werd als het standaard, zie ik cryptocurrency in die toekomstige rol.
 • Het gros van mijn budgetallocatie gaat naar de twee grootste coins: Bitcoin en Ethereum. Dit zijn de go-to coins waar de massa zich heen gaat bewegen, zodra cryptocurrency breder omarmd wordt. Technologisch is bitcoin inferieur aan nieuwe blockchain projecten, echter gaat de bekendheid van deze munt de doorslag geven bij de eerstvolgende bull market.
 • Daarnaast heb ik een aantal kleinere crypto wiens projecten mij enorm aanspreken. Dit zijn coins met een relatief lage market cap. Dit is absoluut een ‘high risk high reward’ investering. Door mij te verdiepen in deze projecten, heb ik voldoende vertrouwen om een relatief groot deel hier in te investeren. Als je wil weten welke coins dit zijn, lees dit artikel over mijn 4 favoriete cryptocurrencies.
 • Overigens wordt het beschouwd als extreem optimistisch om 10% van het portfolio te laten bestaan uit crypto. Doe dit enkel als je hier écht in geloofd. Het aanbevolen percentage ligt tussen de 1% en 5%.

Commodities strategie

 • Afsluitend heb ik 5% van mijn vermogen geïnvesteerd in een fysiek zilver ETF (PHAG). Door de toenemende spanningen in de aandelenmarkt, kiezen investeerders voor de traditioneel ‘safe havens’ zoals goud en zilver.
 • Idealiter wil je beleggen in echt fysiek zilver. Letterlijk: koop zilveren munten bij de zilverhandelaar. Ondanks dat zilver al een tijdje op mijn aankooplijst stond, was ik te laat met handelen toen de crisis ontstond. Hierdoor waren de prijzen van fysiek zilver al enorm gestegen en was het (interessante) aanbod grotendeels opgedroogd. Next best thing is een ETF die de zilverprijs nauw volgt.
 • Ik beschouw dit als een kortlopende investering. Mijn verwachting is dat de zilverprijs de komende maanden flink zal stijgen. Zodra de economie herstelt, zal ik mijn commodities verkopen en herinvesteren in aandelen of crypto.

Maandelijks zet ik een bedrag opzij voor beleggingen. Hierbij heeft de bijdrage aan mijn pensioen-account prioriteit. Dat is een vast maandelijks bedrag. Het resterende bedrag wordt toegevoegd aan mijn bovenstaande beleggingsportfolio. Door maandelijks te blijven investeren, voorkom je een passieve houding zodra de markt weer begint te stijgen. De gedachte “ik wacht want een maand geleden was het goedkoper” is menselijk en tegelijkertijd schadelijk voor een investeerder op lange termijn.

Mijn enige uitzondering op de regel, is wanneer er een enorme economische impact gaande is. Zoals tijdens de corona crisis. Het is duidelijk dat de markt overgewaardeerd is en ons roerige tijden te wachten staan. In dat geval vergroot ik mijn cash positie.

Afsluitend

Hopelijk heeft dit artikel jou inzicht gegeven in portfolio management en mijn persoonlijke voorkeur. Uiteraard kan mijn strategie op ieder moment veranderen. Neem mijn strategie zeker niet aan voor wijsheid; bouw je eigen portfolio allocatie, denk na waarom je een bepaalde percentage wil investeren in een asset. Voelt het goed? Dan past het waarschijnlijk binnen je risicoprofiel en bij jouw manier van beleggen.

Vind jij het leuk om jouw portfolio allocaties te delen? Graag, laat het achter in de comments!

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.