Waarom beleggen in een ETF?

schatkist visual

Om met de deur in huis te vallen: voor de meeste beleggers is een marktbrede ETF dé manier om een goed rendement te halen. Cijfers hebben meermaals aangetoond dat ETF’s gemiddeld een beter rendement halen dan professionele beleggers op lange termijn. Je investeert in de groei van een brede markt of sector, in plaats van individuele bedrijven.

Wat is een ETF?

Een exchange traded funds (ETF) is een passieve beheerde collectie van aandelen in één verhandelbaar aandeel. Hierdoor kan je in één klap een divers portfolio samenstellen voor een beperkte investering.

Stel, je hebt €5.000,- om te investeren. Daarvoor koop je één Amazon aandeel, twee aandelen Google en een aantal Microsoft shares. Als één van die bedrijven slecht presteert, trekt dat jouw hele portfolio naar beneden. Als je investeert in een marktbrede ETF, zoals voor de S&P of NASDAQ, heb je ook exposure in deze drie bedrijven. Plus tientallen bedrijven met een hoge market cap. In een stabiele marktsituatie is het onwaarschijnlijker dat de hele markt daalt, dan dat een kleine selectie daalt. Daarom wordt een ETF beschouwd als een relatie veilige, diverse manier van beleggen.

Door de hoge populaireit zijn er de meerdere variaties opgezet:

  • ETF’s die de AEX (IAEX), S&P (IUSA) of EuroStoxx (EUEA) nauw volgen
  • ETF’s met specifiek thema zoals Tech & Finance (XLK) of Robotics & AI (IRBO)
  • Dividend ETF’s zoals voor Europa (IDVY) of de VS Dividend Aristocrats (SPYD)
  • ETF’s die waardevolle grondstoffen zoals goud (PHAU) of zilver  (PHAG) volgen

De meeste ETF’s zijn hoogst liquide. Dit betekent dat de aan- en verkoopprijs van een aandeel ontzettend dicht bij elkaar ligt, omdat er veel in gehandeld wordt. Hierdoor zul je altijd een marktconforme prijs krijgen voor het aandeel en snel jouw positie kunnen verkopen, als je dat wil.

Zijn er kosten bij een ETF?

Ja. Ieder fonds rekent een vergoeding voor het beheren van de ETF, de ‘Expense Ratio’ genoemd. De kosten variëren tussen de 0,07% per jaar voor brede fondsen (bijv. de S&P ETF) tot ~0,4% voor specifiekere fondsen. Er zijn ook absolute uitzonderingen zoals de Bitcoin ETF, die 2,5% per jaar in rekening brengen. Check daarom altijd de bijhorende informatie van een ETF voordat je besluit te beleggen!  

Logo's van Vanguard en iShares
Vanguard & iShares: twee van de grootste ETF families.

Aan de andere kant bespaar je ook een aardig bedrag aan transactiekosten, doordat je maar één aankoop hoeft uit te voeren. Ook de bijhorende tijdsbesparing is een positief punt. Doordat je in een brede selectie aan bedrijven investeert, is de noodzaak om up-to-date te blijven over individuele bedrijven haast verdwenen. Dit gekoppeld aan een rendement die hoger ligt dan een gemiddelde actieve belegger, is er eigenlijk geen enkele reden om niet in een ETF te beleggen.

Maak ik zelf gebruik van ETF’s?

Ja en nee. Voor mijn beleggingsaccount heb ik bewust gekozen om te werken met individuele aandelen. Mijn redenen hiervoor licht ik toe in het artikel over mijn portfolio management. Op dit moment heb ik tijdelijk wel een zilver ETF (PHAG), aangezien ik verwacht dat beleggers meer in zilver investeren als de valuta wereldwijd onder druk staat. Ik zal deze ETF verkopen zodra de markt weer in balans voelt.

Ik moet wel bekennen het verstandiger zou zijn als ik wél een deel van mijn budget toewijs voor ETF’s. Ook voor mij geldt: de ETF’s zullen hoogstwaarschijnlijk een beter rendement halen dan mijn individuele keuzes. Maar heel eerlijk: ik vind het veel leuker om te beleggen in individuele bedrijven. Dat is mijn voornaamste reden, ook al lever ik in op rendement.

In mijn pensioenrekening maak ik wel uitsluitend gebruik van ETF’s. Deze keuze heb ik bewust gemaakt omdat dat account puur passief beleggen is. Ik wil maandelijks een vast bedrag inleggen, verdelen over mijn drie ETF’s (AEX, EuroStoxx en S&P 500) en klaar. Voor die strategie is een ETF-exclusieve aanpak een perfecte optie.

Conclusie

Ja, een ETF is een uitstekende manier om te beleggen. Het levert historisch een goed rendement op, kost weinig geld in transactiekosten en je bent vrijwel geen tijd eraan kwijt. Voor iedere beginnende belegger zou ik adviezen om te starten met ETF’s. Zodra je het gevoel hebt dat je de markt begrijpt, kan je je portfolio uitbreiden met een paar individuele aandelen.  Uiteraard na het uitvoeren van je huiswerk!

Vind je dit leuke content? Deel het met anderen.