AST SpaceMobile, een asymmetrische belegging

- Advertentie -

Een asymmetrische belegging houdt in dat er grotere upside mogelijk is bij succes, dan de potentiële downside als je investering faalt. De grootste beleggers geven aan dat zij het gros van hun vermogen hebben verzameld door slechts een paar investeringen te doen die 10x, 50x tot wel 100x in koers zijn gestegen. En een aandeel met zo’n potentie heb ik in mijn vizier. Al komt dat natuurlijk altijd samen met een enorm risico.

In deit artikel deel ik mijn ideeën over het bedrijf AST SpaceMobile (ASTS), die een satelliet netwerk willen lanceren waarmee je wereldwijde dekking hebt je met je mobiele telefoon, zonder extra tools zoals een satelliet telefoon te hoeven gebruiken. Ook de Deutsche Bank noemt dit aandeel in een recent rapport een “asymmetrically favorable risk/reward” met een koersdoel die 3x boven de huidige waardering ligt. Dus een goed moment om hier een snelle blik op te werpen.

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #37 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

Telefonie voor iedereen, overal

Als je op de meest afgelegen plekken ter aarde bent, of je bent in bepaalde regio in bijvoorbeeld Afrika, Azië en Zuid-Amerika, dan is de kans groot dat je geen dekking hebt met je mobiele telefoon. Hiervoor heb je een satelliet telefoon nodig, die een zwakkere frequentie kan opvangen dan standaard mobiele telefoons. Maar een satelliet telefoon heb je niet standaard in je broekzak zitten, in tegenstelling tot je mobiele telefoon waar mensen praktisch mee getrouwd zijn.

AST SpaceMobile is de allereerste satelliet aan het bouwen die wereldwijd dekking geeft op een standaard mobiele telefoon, tot zelfs in de meest afgelegen gebieden. Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren, zijn de kosten voor het bouwen en lanceren van zo’n satelliet in de afgelopen jaren fors gedaald. De satelliet van AST SpaceMobile is ongeveer 10 keer zo groot als een traditionele satelliet voor telefonie netwerken, waardoor er een sterkere frequency gestuurd kan worden die door alle mobiele telefoons ontvangen kan worden. Dat is de theorie erachter in een notendop.

Veelbelovend, maar nog geen zekerheid

Om dit bedrijf te beoordelen vanuit een investeerders standpunt is vrij eenvoudig. Hun technologie is getest op kleinere schaal, maar ze hebben het nog niet bewezen op de schaal die nodig is om hun ambities voor een wereldwijd netwerk echt werkelijkheid te laten worden.

In april 2019 hebben ze hun test satelliet gelanceerd waarmee ze hebben bewezen dat ze een mobiele telefoon direct kunnen verbinden via een satelliet netwerk. In de 2e helft van dit jaar wordt een grotere versie gelanceerd. En als die testen slagen, verwachten ze in 2024 een netwerk van 168 satellieten gelanceerd te hebben waarmee de wereldwijde dekking wordt behaald. Oftewel, het ziet er hoopvol uit, maar het is alles behalve een zekerheid.

Dit is geen eenvoudige technologie, maar dat zij op de goede weg zitten blijkt ook de bedrijven die zich hebben verbonden aan de toekomst van AST SpaceMobile. De interesse is namelijk enorm en concreet. Ze hebben al contracten gesloten met grote telecom bedrijven zoals Rakuten , AT&T en Vodafone, die graag gebruik willen maken van hun technologie om hun eigen netwerk mee te versterken.

Er liggen zelfs als getekende contracten met deze partijen, die ook allen investeerders zijn in dit bedrijf naast onder meer Samsung en American Tower. Deze contracten zijn gesloten met een enorme bruto marge voor AST SpaceMobile, namelijk een 50/50 revenu split. Dat is bijzonder hoog. Het zegt genoeg dat dit soorten bedrijven als investeerder en klant al rond zijn met hen.

En dat is de reden waarom dit een duidelijke asymmetrische kans is. Je hebt namelijk twee scenario’s: óf de technologie werkt en AST SpaceMobile wordt een gigantische cashcow, óf de technologie werkt niet en het bedrijf is maximaal hun intellectueel eigendom waard, wat misschien een koers van een paar dollar zou betekenen.

Deutsche Bank ziet de potentie

Dit verhaal wordt bevestigd door Deutsche Bank, die gisteren een rapport hebben gepubliceerd over AST SpaceMobile. De conclusie van dit rapport: een duidelijke buy met een upside naar $35 dollar, wat ongeveer driemaal de huidige koers is.

- Advertentie -

De reden waarom dit zoveel hoger is dan de huidige koers, is omdat Deutsche Bank dit ook beschouwd en zelfs specifiek noemt als een “asymmetricaly favorable risk reward“.  Bij succes van het bedrijf, rekenen ze op een koers van $85 dollar aan het einde van 2022. Sterker nog, Deutsche Bank geeft aan dat de koers nog veel hoger kan als de technologie de verwachtingen volledig gaat waarmaken en dat hun waardering daarin zeer realistisch is. En als de technologie faalt, verwachten ze een koers van $0 dollar.

Zij vinden echter de downside van circa $14 dollar, de huidige koers, erg aantrekkelijk is vergeleken met de potentiële upside,  met een mogelijke stijging van zo’n $70 dollar per aandeel bovenop de huidige prijs. Er zijn nog twee scenario’s er tussenin als het gedeeltelijk wordt opgepakt of de bewijsvoering mondjesmaat geleverd wordt en een langere aanlooptijd nodig is.

Maar de kern van het verhaal is helder: dit is een alles-of-niets-investering, omdat de contracten met afnemers al klaar liggen en het enkel afwachten is of de technologie ook echt werkt op massale schaal.

Hoe handel ik met deze informatie?

Persoonlijk vind ik het heel interessant om een aantal van dit soort investeringen in mijn portfolio te hebben. Wel voor een redelijk beperkte allocatie en na gedegen onderzoek, zodat het geen gokken wordt. Maar stel dat je in 10 van dit soort aandelen investeert, waarvan 9 uiteindelijk zo goed als failliet gaan , en één aandeel 20x of meer in koers stijgt. Dan heb je al minimaal een verdubbeling van je totale investering. Dit is vergelijkbaar met investeren in start-ups als een angel of venture capitalists. Dat maakt dit soort investeren zo interessant, als een bescheiden ondersteunende positie in je portfolio.

Voor de volledige transparantie: ik heb zelf een positie in AST Spacemobile bij een koers van $7,15 dollar met een oorspronkelijke portfolio-allocatie van zo’n 3%. Inmiddels is deze investering gestegen met 85% dus de positie is wel iets prominenter geworden. Bij de meeste aandelen zou ik dan denken, wacht even totdat de koers weer verder zakt. Maar in dit geval, omdat het een alles-of-niets-aandeel is, maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je het aandeel koop op $8 dollar of op $13 dollar.

Dit wordt een bedrijf die honderden miljarden waard wordt, of een bedrijf die waardeloos wordt, dus zelfs als de koers vanaf nu zou verdubbelen, dan nog blijft het een interessante, meer speculatieve investering, in mijn ogen.  

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...

Tech Megacaps Strikes Back, @MeerofMynder, en Planet Labs

Jasper (@misterdonnl) heeft zich vermaakt met de earnings van de afgelopen week. Het was de tijd van de tech megacaps. Eén voor één kwamen...
Advertentie