Portfolio #7 – Hoe verliep februari?

- Advertentie -

De maand februari was één grote fata morgana. Vrijwel de hele maand leek er een nieuw persoonlijk rendement record in te zitten. Op het hoogtepunt leek zelfs een rendement van >30% mogelijk. Maar toen kwam de afsluitende week…

In een tijdspanne van drie dagen kreeg mijn crypto en aandelenportfolio een aardige dip te verwerken. Mijn portfolio is bovenmatig gevoelig voor deze situaties, aangezien ik voornamelijk investeer in disruptieve groeibedrijven. Die behoren tot de eerste aandelen waarop winst gepakt gaan worden zodra het sentiment negatief wordt.

Iedere maand praat ik je bij over mijn portfolio in de Recap aflevering van “Mister Don – Podcast over Investeren”. Waarin ik uitgebreid mijn keuzes en afwegingen bespreek. Voor diegenen die niet graag podcasts luisteren, heb ik mijn portfolio ontwikkelingen hieronder beschreven.

Don’s Podcast – februari recap

In deze aflevering bespreek ik onder meer:

 • De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maand
 • Een vooruitblik op maart: wat mogen we verwachten?
 • Had ik sommige aandelen zoals CCIV eerder moeten verkopen?
 • Hoe ga je emotioneel om met een dalend portfolio?
 • Hoe kan je je voorbereiden op een eventuele correctie?

Wil je het kanaal volgen? Dan kan je je abonneren via jouw favoriete app:

Iedere maandagochtend wordt een nieuwe aflevering gepubliceerd. Dus de eerstvolgende staat alweer op de agenda!


Aandelen (-4.8%)

Mijn aandelenportfolio heeft hoge pieken gekend, maar is geëindigd met diepe dalen. In een periode van vijf dagen is mijn portfolio met circa 20% gedaald. Dat is het nadeel van een geconcentreerd portfolio met focus op groeiaandelen: bij een dip wordt je ontzettend hard geraakt.

Als we kijken naar mijn posities van de afgelopen maand:

 • Mijn belangrijkste posities hebben een aardige klap gekregen. Canoo (GOEV) is mijn nummer één positie, die is met -17% gedaald. Desktop Metal (DM) is ‘slechts’ met -16% gedaald over de hele maand, maar vanaf het hoogtepunt deze maand betreft het een daling van -40%. Momentus (SRAC) heeft het niet veel beter gedaan, met een daling van -25%.
 • Met Lucid Motors (CCIV) hebben we een aandeel die een speciale toelichting verdient. Op basis van geruchten van een fusie met Lucid Motors was de koers gestegen van $ 15 naar op het hoogtepunt van $ 63. Helaas was de uiteindelijke deal niet voldoende om het vertrouwen van beleggers vast te houden, met een halvering van de koers tot gevolg. Hierdoor is mijn positie wel met 22% gestegen in de afgelopen maand, maar dat is fors minder dan een week geleden (toen 140%).
 • Mijn positie in Shell (RDS.A) heeft een prima maand achter de rug met 12% stijging. Op dit aandeel verkoop ik maandelijks covered calls als extra verdienmodel. Ik ben bereid dit aandeel te verkopen zodra de koers boven € 18,- komt.

Aandelen transacties

 • Er zijn twee nieuwe toevoegingen aan mijn portfolio. Volta Charging (SNPR) is toegetreden als bedrijf waar ik voor lange termijn vertrouwen in heb. Hierover heb ik onlangs mijn analyse gedeeld in aflevering #6 van de Mister Don podcast. Daarnaast heb ik een SPAC toegevoegd met ticker DMYI. Er zijn hardnekkige geruchten dat zij IonQ naar de beurs willen brengen. Dit zou de eerste quantum computing bedrijf op de beurs worden. Dit zie ik als een kortetermijnaankoop om te speculeren, met een heroverweging zodra de investor presentation en waardering beschikbaar zijn.
 • Afsluitend heb ik besloten om Intel (INTC) en Nokia (NOK) te verkopen. Intel was inmiddels gestegen naar redelijke fair value – al kan die koers zeker nog hoger – en Nokia was om voor korte termijn te speculeren. Door deze aandelen te verkopen heb ik een grotere cashpositie gecreëerd.
 • Door de dip heb ik mijn posities in Desktop Metal en Canoo verder uitgebreid. Lucid Motors en Volta Charging staan ook op de nominatie om grotere posities toegekend te krijgen. Afhankelijk of de koers verder gaat zakken. Dit zijn vier bedrijven waar ik weinig twijfel heb over hun impact op de lange termijn.

Deze resultaten en transacties betekenen dat mijn portfolio momenteel als volgt is opgebouwd:


Cryptocurrency (+50%)

Gelukkig heeft mijn cryptocurrency portfolio ervoor gezorgd dat ik alsnog een positieve februari heb gedraaid. Ondanks de dip van de afgelopen week, waarin Bitcoin 20% is gedaald, is het resultaat bijzonder positief. Met een totaal rendement van 50% op mijn crypto portfolio, blijkt deze investering zich dubbel en dik terugbetalen. Omdat ik maximaal ~20% van mijn vermogen in crypto wil investeren – daar zit ik aan – kan ik niet verder investeren, al zou het rendement daar wel aanleiding tot geven.

- Advertentie -

De voornaamste reden voor dit succes is de opkomst van Cardano ($ADA), met een stijging van 300% in de afgelopen maand. Hierdoor is dit de grootste positie in mijn crypto portfolio geworden. Ik heb altijd al vertrouwen gehouden in dit project, die ik beschouw als één van de genieën in de crypto scene. Ontzettend ambitieus, met enige twijfel of die ambities waargemaakt kunnen worden, maar de overtuiging neemt steeds verder toe. Mogelijk dat ik een deel ga herbalanceren naar Bitcoin ($BTC) of Ethereum ($ETH).

Eén van mijn potentiële afvallers van de afgelopen maand, Digibyte ($DGB), heeft ook een teken van leven laten zien. Met een prijsstijging van ruim 100% is de positie in mijn portfolio behouden.

Toch heeft één cryptovaluta wel mijn portfolio moeten verlaten: V-IDT ($VIDT). Het viel mij op dat deze munt regelmatig springt naar ~$1, om daarna in korte tijd weer in prijs te halveren. Toen de koers dat hoogtepunt opnieuw bereikt had, besloot ik om te verkopen. Inmiddels is de koers inderdaad weer gehalveerd. Het blijft een mooi project van Nederlandse bodem, maar ik ga niet direct weer instappen.

Zo komt de tweede maand van 2021 tot zijn einde. Wat eruit zag als gouden bergen, werd uiteindelijk een klein rendement. Maar we mogen niet klagen, want ondanks de afstraffing van mijn aandelenportfolio, zijn we positief geëindigd. En allicht dat de dip in aandelen – waardoor ik mijn posities vergroot heb – ervoor zorgt dat de maand maart nóg sterker gaat worden!

Mijn investeren in start-ups zal ik niet in deze maandelijkse updates bespreken, aangezien daarbij geen sprake is van continue veranderingen in de waarde. Eens in de zoveel tijd zal ik een update plaatsen over mijn angel investments en crowdfunding investments,

Header foto gemaakt door freepik

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Roblox analyse: populair bij jongeren, maar lastig pad naar winst

Het is tijd voor een analyse van het aandeel Roblox (RBLX). Dit is één van de meest populaire gaming platforms voor de jongere doelgroep....

Coinbase stijgt 75%, Pinterest & Fintech earnings, portfolio update

Jasper (@misterdonnl) kon zijn eerste portfoliobedrijf analyseren deze week, want Pinterest bracht hun Q2 earnings uit. Een 'mixed bag', zoals dat zo mooi heet,...

Tech Megacaps Strikes Back, @MeerofMynder, en Planet Labs

Jasper (@misterdonnl) heeft zich vermaakt met de earnings van de afgelopen week. Het was de tijd van de tech megacaps. Eén voor één kwamen...
Advertentie