Drie recente, onbekende IPO’s die je aandacht waard zijn

We werpen een blik op drie recente nieuwe beursnoteringen van bedrijven die redelijk onder de radar zijn gebleven, en die interessant kunnen zijn om jezelf verder in te verdiepen. Er zit een leuke variatie in de bedrijven, die allen actief zijn in groeidomeinen. Eén bedrijf heeft een online tool ontwikkeld die teams op afstand helpt om beter met elkaar samen te werken. Er zit een bedrijf bij die zich richt op plantaardige voeding, en een bedrijf die zich richt op cursussen en opleidingen die je vanuit huis kan volgen. Hopelijk brengt dit artikel jou op goede ideeën en misschien zelfs wel bij je eerstvolgende nieuwe toevoeging aan je porfolio?

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #34 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

Monday.com (MNDY)

Het eerste aandeel is Monday.com (MDNY). Monday.com is een online tool waarin je je werkzaamheden met je team kan plannen. De concurrenten zijn onder meer Asana (ASAN), dat ook beursgenoteerd is én trouwens onderdeel is van mijn wishlist. Ook Microsoft begint actiever te worden in deze sector al heeft het nog geen echt vergelijkbaar product.

Monday.com is sinds 10 juni op de beurs, met een openingskoers van $155 dollar. Dat is inmiddels in enkele dagen gestegen met zo’n 51% naar $234 dollar. Hierdoor is het bedrijf momenteel ruim $10 miljard dollar waard. Dat is op het eerste oog een pittige waardering. In de afgelopen 12 maanden heeft Monday.com een omzet behaald van $188 miljoen dollar, wat betekent dat je momenteel 54 keer de omzet betaalt voor dit aandeel.

Monday.com website

Om die waardering waard te zijn, zal Monday.com heel hard moeten groeien in de komende jaren. Daar staat tegenover dat de netto marges ontzettend hoog liggen bij dit soort bedrijven en Monday.com echt een sterk product heeft neergezet. Ik heb het zelf ook gebruikt en ik zie hen serieus marktaandeel afsnoepen van hun concurrentie.

Dit is zeker een bedrijf wat ik zelf in de gaten ga houden, maar direct toeslaan vind ik zelf nog iets te vroeg bij deze hoge waardering.

Oatly (OTLY)

Het tweede aandeel is hoogstwaarschijnlijk wel bekender: Oatly. Zij maken plantaardige haverdrank, oftewel havermelk dat niet zo genoemd mag worden, en ook variaties op yoghurt en smeerkaas.

Dit product is in Nederland al aardig populair geworden. Vooral in de steden bij de duurzame, hippere doelgroep is de haverdrank van Oatly bijzonder populair voor in de koffie. Zo erg zelfs, dat laatst Amsterdam op z’n kop stond omdat er geen Oatly meer te krijgen was in de supermarkten. En een product waar mensen in paniek van raken omdat het tijdelijk niet meer verkrijgbaar is, daar zit meestal wel een interessante business case achter voor investeerders.

Oatly mediakit

Oatly begon hun eerste beursdag met $17 dollar en staat inmiddels op bijna $26 dollar, een stijging van zo’n 72% in een ruime maand tijd. De market cap is inmiddels $15.3 miljard dollar en ook hier geldt weer: een bijzonder rijkelijke waardering. Met een omzet van $477 miljoen dollar in de afgelopen twaalf maanden, betekent dit dat je 32x de jaarlijkse omzet betaalt bij de huidige koers.

Ter vergelijk met twee andere plantaardige beursgenoteerde bedrijven: voor aandelen van The Tattooed Chef (TTCF) betaal je bijna 10x de jaarlijkse omzet, en voor Beyond Meat (BYND) betaal je 22x de jaarlijkse omzet. Dat zijn beide stevige groeiaandelen met veel toekomstmuziek. Dus als ik zou moeten kiezen tussen één van die twee bedrijven of Oatly, zeker bij de huidige waarderingen, dan delft Oatly toch duidelijk het onderspit in mijn ogen.

Aan de andere kant, merken met een fanatieke consumentengroep, die hebben stiekem een geheim wapen in handen die hun groei sterk kan versnellen.

Coursera (COUR)

Coursera is een online platform waar je cursussen kan volgen, die gegeven worden vanuit de meest prominente universiteiten en opleidingen ter wereld. Er zijn betaalde opleidingen die je kan volgen, maar ook een hoop gratis opleidingen. En dat zijn niet de minste.

Zo kan je een opleiding krijgen over de financiële markten van Robert Shiller, bekend van de Shiller P/E en één van de vooraanstaande financiële professors in Amerika die les geeft aan de Yale Universiteit. Dit zijn sterk inhoudelijke cursussen, in dit geval een commitment van 7 weken waarbij je zo’n 4 uur per week zult moeten studeren, met een combinatie van video’s, leesmateriaal en iedere week een afsluitende quiz. Alleen al aan deze cursus doen bijna 100.000 mensen mee.Ook een toffe toevoeging is dat je voor een kleine meerprijs ook een officieel certificaat kan krijgen als je de opleiding hebt voltooid.

Coursera.org

Persoonlijk ben ik een enorme fan van Coursera en heb ik al vele jaren geleden een aantal cursussen gedaan. Ook als ik er vanuit een investeerdersperspectief naar kijk, word ik enthousiast. We zijn aan het internationaliseren en er wordt kritisch gekeken naar het educatiesysteem. Studeren op afstand lijkt een steeds reëlere optie te worden in de komende jaren. Coursera kan hier stevig van profiteren. Als je enthousiast bent over de gratis cursussen van Coursera, dan is de kans groot dat je ook een keer een hele toffe cursus ziet waarvoor je graag wilt betalen.

De openingskoers was $33 dollar. Op dit moment is de koers $43 dollar, dus al een koersstijging van 30%, wat een waardering betekent van $5.8 miljard dollar. De afgelopen twaalf maanden hebben ze een omzet gerealiseerd van $328 miljoen dollar. Met andere woorden, je betaalt 17 keer de jaaromzet. Opnieuw een pittige waardering, maar ik denk dat Coursera een bedrijf is wat de moeite waard is om jezelf verder in te verdiepen, als je erin gelooft dat het e-learning domein de komende jaren populairder gaat worden.

Header foto copyright Oatly mediakit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...