Extreme angst rondom Bitcoin, is dat terecht?

Er begint langzaam wat spanning en onzekerheid te komen bij investeerders in cryptocurrenties. De crypto fear & greed index, die het sentiment peilt op basis van bijvoorbeeld koersvolatiliteit en handelsvolume, heeft gisteren de lage score van 10 op de schaal van 100 aangetikt. Dat staat voor een extreem negatief sentiment.

We zien dat het sentiment sinds begin mei al behoorlijk aan het zakken is. Dat gevoel wordt bevestigd als je reacties leest op Twitter, over mensen die zwaar twijfelen wat nu moeten doen met hun Bitcoin positie. In dit artikel geef ik een korte update over de recente gebeurtenissen en wat er volgens mij – puur vanuit een investeringsstandpunt – aan de hand is.

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #33 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

China grijpt hard in

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen periode, is dat de Bitcoin Miners in China hun operatie hebben moeten stopzetten. De regering heeft een anti-cryptocurrency beleid in het kader van het terugdringen van energieverbruik en het behalen van de klimaat doelstellingen. Het is bekend dat China geen voorstander is van Bitcoin, aangezien ze het ondermeer in 2017 ook al een keer hebben geprobeerd te verbieden.

Het zal geen verrassing zijn dat een controlerend land als China niet zo’n hoge pet heeft van een transparant betalingsmiddel als Bitcoin, en dat is iets waar het steeds meer heen gaat. Met als gevolg dat de afgelopen dagen de grootste miners aan het verhuizen zijn naar de Verenigde Staten en Canada. En dat heeft voor een kleine schrik gezorgd in de Bitcoin wereld, waardoor de angst is gestegen of Bitcoin wel ooit die wereldwijde adoptie gaat krijgen die sommigen verwachten, als een land zoals China zo hard er tegenin gaat.

Bitcoin Law in El Salvador

Tegelijkertijd zijn er ook ontwikkelingen waaruit de adoptie van Bitcoin meer handen en voeten krijgt. Zo blijkt uit de Bitcoin Law die recent is aangenomen in El Salvador, waardoor Bitcoin de status krijgt van een wettelijk betaalmiddel. Dat zou er onder meer voor zorgen dat alle bedrijven die hun producten of diensten aanbieden in El Salvador, dat zij wettelijk Bitcoin moeten accepteren als betaalmiddel.

Dat zou natuurlijk een uitstekende case zijn voor Bitcoin om te ervaren hoe het als officieel betaalmiddel gaat worden. De vraag is echter wel of dat stand gaat houden, aangezien er de nodige reuring is voor betreft rechtszaken en onzekerheid of de wet wel daadwerkelijk in de praktijk haalbaar is.

Artikel op CNBC – link

Ook kan je je afvragen of de massa hier al klaar voor is, zeker in de landen met een zwakkere munteenheid die juist het meeste lijken te profiteren van de adoptie van Bitcoin. Zo heeft bijvoorbeeld 1/3e van de mensen in El Salvador geen internetaansluiting.

Maar los van de uitvoering in Latijn Amerika, op z’n minst lijkt dit een signaal dat Bitcoin steeds meer gezien wordt als een asset die toekomst heeft in de zogenaamde echte wereld.

#Cryptocrash

Omdat er zoveel gaande is, en niemand weet exact waar het op de korte termijn heen gaat, zien we dus veel onzekerheid en angst in de markt. En dit vertaalt zich weer in de prijzen van alle cryptocurrency die de afgelopen weken fors aan het zakken zijn. Zo was de hashtag cryptocrash gisteren trending op Twitter.

Dat sentiment wordt versterkt door technische analyses van de prijs van Bitcoin, waar een zogenaamde death cross is gevormd. Dat gebeurt als de gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen lager ligt dan de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen, wat gezien wordt als een signaal dat een verdere daling vrij waarschijnlijk zijn. Met andere woorden, dat de fear & greed index op 10 /100 staat, dat lijkt een terechte inschatting van het sentiment. Maar hoe kan je hier nu op anticiperen?

Vanuit mijn perspectief als investeerder, zijn dit de mooiste momenten  om extra scherp te blijven. Niet vanuit angst om geld te verliezen, maar vooral vanuit de kansen die zit soort situaties ons bieden. Volatiliteit is je vriend, en op moment dat iedereen om je heen negatief is, dan is dat het moment om toe te slaan.

Want als ik feitelijk kijk naar de ontwikkelingen van Bitcoin in de afgelopen maanden, dan zie ik een enorme adoptie van Bitcoin door grote bedrijven en instanties, lees ik positieve ontwikkelingen rondom het technische verhaal al ben ik daar nog niet genoeg onderlegd voor om daar inhoudelijk uitspraken over te doen, en merk je dat Bitcoin steeds meer op waarde wordt geschat.

Sentiment is een waardevolle raadgever

Ik heb 80% van mijn cryptocurrency verkocht in de periode dat Bitcoin rond de €51.000 euro stond, puur op basis van mijn gevoel bij het sentiment. Dat was destijds wel erg euforisch, naar mijn gevoel. Hierover ben ik ook altijd transparant via Twitter. En dat was gelukkig achteraf gezien de juiste beslissing, wat overigens meer geluk dan wijsheid is, laat ik dat wel duidelijk stellen.

Sinds gisteren voor het eerst weer begonnen, met de koers rond de €25.000 euro, om langzaam mijn posities weer iets te vergroten. Op dit moment vind ik het sentiment te negatief voor wat ik zie gebeuren in het Bitcoin domein. En als de koers de komende weken blijft hangen rond deze prijs of zelfs lager gaat, dan ga ik zelfs agressiever bijkopen, omdat ik erin geloof dat Bitcoin over 3 tot 5 jaar fors meer waard zal zijn dan de huidige prijs. Ongeacht of de prijs in de komende tijd verder zou dalen, dat vind ik eigenlijk niet zo heel interessant, behalve dat dat de mogelijkheid biedt om bij te kopen.

Recent met crypto begonnen?

Als jij nu één van diegenen bent die vrij recent is begonnen met Bitcoin of andere cryptocurrencies, en je bent inmiddels een groot deel van je investering krijg, maak je geen zorgen. Ik ga ervan uit dat je sowieso alleen geld erin hebt geïnvesteerd dat je niet nodig hebt en bereid bent om kwijt te raken, zodat je geen emotioneel gedreven fouten hoeft te gaan maken, en dan is het simpelweg een kwestie van tijd.

Of als je vertrouwen niet is gedaald en je hebt een sterke overtuiging in Bitcoin, dan zouden dit ook prima momenten kunnen zijn om je gemiddelde prijs iets naar beneden te halen. Zie het als iets positiefs en besef dat het een situatie is waar je als belegger, zowel in aandelen of als investeerder in cryptocurrency, vaak genoeg mee te maken zult krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Beleggers extreem angstig, nieuwe bodem in aantocht?

We zitten in een bijzondere periode op de beurs. Beleggers zijn extreem angstig nadat de Fed hun agressieve renteverhogingen blijft doorvoeren. Met een record...

Nieuw dieptepunt, en kracht van innovatie beleggen

Jasper (@misterdonnl) moet erkennen dat het scenario van een diepere bodem waarheid lijkt te worden. De Dow Jones heeft de afgelopen week een nieuwe...

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Is dit het moment om aandelen te kopen, aangezien bijna alle aandelen klappen hebben gehad? Dit is een vraag van een luisteraar in de...