Het ultieme “koop en vergeet” portfolio voor passieve beleggers

- Advertentie -

Het uitgangspunt van het ‘koop en vergeet’ portfolio komt het dichtst bij het principe van slapend rijk worden. Er is ook een grote groep beleggers die wel geld op de beurs willen inzetten, maar helemaal niet iedere week uren bezig willen zijn met hun portfolio. Voor hen is dit “koop en vergeet” portfolio uitermate geschikt!

Dit artikel is ook te beluisteren als aflevering #29 van de Mister Don Podcast, via Spotify, iTunes en meer kanalen naar keuze.

De spelregels van dit portfolio

Laten we starten met de spelregels. Bij dit portfolio is het belangrijk dat je geen enkele minuut bezig hoeft te zijn met het analyseren van aandelen. Sterker nog: je hoeft niet eens na te denken welke aandelen je koopt. Want je maakt dit proces zo eenvoudig en gestandaardiseerd, dat je nul kennis van de markt of van het beurssentiment nodig hebt om succesvol te zijn.

Dit heeft tot gevolg dat je geen enkel individueel aandeel kan kopen bij deze strategie. Dat is een zege en een vloek tegelijkertijd. Ieder individueel aandeel die je bezit zal je moeten blijven volgen, waardoor een passieve houding onmogelijk is.

Bij dit portfolio vertrouwen we erop dat de beurs overall over een lange periode altijd stijgt. We halen emotionele beslissingen uit het proces, wat voor de meeste beleggers veel rust geeft. We doen dit door een geconcentreerd, klein portfolio te bouwen die bestaat uit sterk diverse investeringen.

Focus op brede ETF’s

Om te starten investeren we 40% van ons vermogen in de Nederlandse AEX ETF. Hiermee heb je dekking in 25 van de mooiste bedrijven die ons land te bieden heeft, zoals Heineken, ASML, Ahold, Philips en natuurlijk Adyen. Voor de Belgische luisteraars zou dit de Bel20 ETF zijn. Het uitgangspunt is dat je vanuit je dagelijkse leven, met waar jij koopt en welk nieuws je leest, al betrokken blijft bij je investeringen. Dat geeft enigszins gevoel erbij, zonder dat je bewust ermee bezig hoeft te zijn.

We doen hetzelfde op de Amerikaanse beurs. Opnieuw gaat 40% van ons vermogen naar een ETF uit de VS, waarbij je de keuze hebt tussen de S&P 500 of de Nasdaq ETF. Dit is een persoonlijke voorkeur. De S&P 500 zorgt voor een meer divers portfolio met 500 posities, terwijl de Nasdaq zwaarder leunt op technologie bedrijven, maar slechts 100 bedrijven erin opgenomen heeft. Afhankelijk waar jouw voorkeur ligt, kies je voor één van deze twee.

- Advertentie -

Ik zou persoonlijk niet de Dow Jones ETF overwegen, omdat die minder divers is met slechts 30 posities, en meer leunt op de traditionelere bedrijven.

Extra focus in je portfolio

Hiermee is het gros van ons budget al verdeeld, in twee diverse ETF’s in sterke economiën.

Dan is het tijd voor een specialistischere inzet. Ik zou ervoor kiezen om ook in een ETF te investeren vanuit een domein waar jij veel vertrouwen in hebt voor de toekomst. Denk dan bijvoorbeeld aan de Clean Energy ETF, waar je breed investeert in bedrijven die met de groene energietransitie bezig zijn. Of je kan denken aan een ETF in de biotechnologie, als dat jouw interesse heeft. Als je dit doet met 15% van je vermogen, dan heeft het een wezenlijke impact op je totale rendement. Mocht de trend uiteindelijk niet tot bloei komen, dan is dit geen financieel verlies dat onoverkomelijk is. En door de verspreiding over meerdere posities, is de kans wel erg klein dat de gehele ETF opgeblazen wordt.

Mocht je geen specialistische inzet willen of geen domein hebben waar je echt in geloofd en waar een ETF voor beschikbaar is, dan kan je ook ervoor kiezen om in een Europese ETF of in een Emerging Market ETF te investeren. Ook dat biedt prima verbreding van je portfolio.

De asymmetrische kans: Bitcoin

Dan hebben we nog 5% over. En je voelt het misschien al aankomen: die 5% zou ik investeren in Bitcoin. De positie is klein genoeg dat het geen grote impact maakt op je totale rendement mocht Bitcoin in de problemen komen, maar wel groot genoeg om te profiteren als Bitcoin uiteindelijk geaccepteerd wordt als een breed wereldwijd betaalmiddel.

Ik zou niet mijn hele vermogen inzetten op Bitcoin, maar tegelijkertijd zou ik het ook onverstandig vinden als je niet een kleine allocatie in Bitcoin hebt. En hiermee bedoel ik trouwens ook specifiek Bitcoin, niet een andere cryptocurrency. Bitcoin is de kartrekker en de grootste speler in de cryptowereld, met de meeste ogen op zich gericht. Als crypto succesvol wordt, is Bitcoin succesvol. Terwijl een hoop andere crypto volledig kunnen falen, ook als Bitcoin als betaalmiddel wordt geadopteerd. We kiezen voor de veiligste optie.

Conclusie

Als je bovenstaande hebt aangehouden, dan ziet je portfolio er als volgt uit:

  • 40% van je vermogen in je nationale beurs belegd (AEX of Bel20)
  • 40% van je vermogen in de Amerikaanse beurs (S&P of Nasdaq)
  • 15% van je vermogen in een specialistische ETF, of in een Europese of Emerging Markets ETF
  • 5% in Bitcoin.

Afsluitend koop je iedere maand bij op je posities met als doel dat je rond de net genoemde posities blijft. Het maakt niet uit of de koers hoog of laat staat, als je iedere maand blind koopt, dan garandeer je jezelf dat je geen minuut hoeft te spenderen om op de hoogte te blijven van de beurs, maar je gaat op lange termijn in een zeer aannemelijk scenario hier hoogstwaarschijnlijk ontzettend van profiteren.

Foto door Artem Beliaikin via Pexels
- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Podcast | Angst bij bedrijven, wat voor belegger ben jij?

Jasper bespreekt in deze aflevering waarom de Microsoft earnings waarschuwing spannender lijkt dan het is, waarom Tesla en Coinbase pas op de plaats maken,...

Podcast | Herstel is begonnen, Snapchat earnings biedt kansen

Jasper bespreekt in deze aflevering het herstel van de markt, hoe hij de komende maanden ziet voor tech aandelen, de potentiële overname van Netflix,...

Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5...
Advertentie