Podcast #13 – Maart recap: dieprode cijfers, weg rendement

- Advertentie -

Februari was een pittige maand, waarbij voor het eerst tech onder spanning kwam te staan. Een serieuze dip eindigde uiteindelijk in een prima herstel. Een waarschuwing allicht? Zo blijkt achteraf wel, want mijn portfolio in maart mag je gerust een behoorlijke reality check noemen. Door dieprode cijfers is mijn gehele rendement van het aandelenportfolio verdwenen.

Iedere maand praat ik je bij over mijn portfolio in de recap aflevering van “Mister Don – Podcast over Investeren”. Waarin ik uitgebreid mijn keuzes en afwegingen bespreek. Voor diegenen die niet graag podcasts luisteren, heb ik mijn portfolio ontwikkelingen hieronder beschreven.

Podcast: maart recap

In deze aflevering bespreek ik onder meer:

 • Hoe heeft mijn cryptocurrency- en aandelenportfolio het gedaan in maart?
 • Welke aandelen heb ik gekocht en verkocht?
 • Hoe ben ik omgegaan met een serieuze correctie?
 • Waarom voel ik mij prima met het portfolio, ondanks een zwaar negatieve maand?
 • Afsluitend, neiging om een zeer risicovolle investering te maken

Wil je het kanaal volgen? Dan kan je je abonneren via jouw favoriete app:

Iedere maandagochtend wordt een nieuwe aflevering gepubliceerd. Dus de eerstvolgende staat alweer op de agenda!

Aandelen (-30%)

Het moment is aangebroken dat mijn volledige rendement van het afgelopen ruime jaar is verdwenen, door één slechte maand. In februari waren er al tekenen aan de wand. Dit heeft zich stevig doorgezet in maart, met een resultaat van -30% rendement. Hierdoor is mijn totale resultaat in de rode cijfers gekomen.

Als we kijken naar mijn posities van de afgelopen maand:

 • Als je grootste positie, Canoo (GOEV), met 37% daalt, dan ben je al praktisch gegarandeerd van een negatieve maand. Hier valt niet tegen op te boksen. Grotendeels door een slechte earnings call is dit aandeel stevig afgestraft. Te zwaar, in mijn beleving. En als mijn 2e positie, Lucid Motors (CCIV), dan ook met 22% daalt, dan ben je definitief klaar. Ondanks dat er serieuze steun wordt verwacht vanuit de overheid voor elektrische rijden en EV bedrijven, was dit niet voldoende om het negatief sentiment over beide bedrijven om te draaien.
 • Ook het 3D printing bedrijf Desktop Metal (DM) heeft met -26% een zware maand achter de rug. Vooral gedreven door meer 3D printing bedrijven die via SPAC’s naar de beurs komen, gecombineerd met een negatief sentiment over groeiaandelen met lage omzet.
 • Waarschijnlijk één van de bedrijven waar ik vooral verrast ben dat de koers niet is opgelopen, is Volta Charging (SNPR). Hier ben ik ontzettend enthousiast over, doordat zij meerdere omzetstromen binnen halen met hun oplaadpalen voor elektrische auto’s. Hun onderscheidend vermogen is overduidelijk, maar beleggers zijn nog niet overtuigd.
 • Ook mijn ruimtevaart aandeel Momentus (SRAC) heeft een zware maand achter de rug, met een daling van -29,5%. Hier zijn wel bepaalde redenen voor aan te wijzen, onder meer wijziging bij het management. Dat zijn factoren die leiden tot onzekerheid bij beleggers. Zeker als er steeds meer ruimtevaart-gerelateerde aandelen op de beurs komen.
 • Afsluitend heeft mijn allernieuwste toevoeging aan het portfolio, IronSource (TBA), nog weinig de kans gehad om zich te bewegen. De koers is vrij stabiel gebleven sinds moment van aankoop. Ik beschouw dit aandeel wel als overgewaardeerd, maar de veilige bodem van $10 geldt op dit moment. Dus ik zie dit aandeel als ‘kijken wat ermee gebeurt’, maar als de koers niet stijgt zodra het dichter bij de definitieve fusie komt, zal ik hier mogelijk wel (tijdelijk) afscheid van nemen.

Aandelen transacties

 • De enige nieuwe toevoeging aan het portfolio is IronSource. Hiervoor heb ik onlangs een analyse geschreven, waardoor ik enthousiast ben geworden over dit bedrijf. Overigens met een bescheiden positie van slechts 3%, gezien de overwaardering.
 • Mijn aandelen in de SPAC AJAX – niet de voetbalclub – heb ik verkocht nadat is bevestigd dat zij Cazoo naar de beurs brengen. Een 2ehands autoplatform past niet bij mijn investeringsstrategie.
 • Ook is DMYI verkocht, een SPAC die het quantum computing bedrijf IonQ naar de beurs brengt. Dat was te speculatief in de huidige markt, waar ik weinig potentie in zie voor de korte termijn qua koersstijging. Het bedrijf staat wel op mijn wishlist voor de lange termijn, nadat de markt dit soort bedrijven meer waardeert.
 • Toch heb ik ook behoorlijk veel aandelen gekocht in de afgelopen maand. En dat waren allemaal uitbreidingen van mijn huidige posities. Voornamelijk de posities van Volta Charging (verdubbeld) en Desktop Metal zijn relatief aardig uitgebreid. Maar ook heb ik meer aandelen gekocht van Canoo en Lucid Motors.
- Advertentie -

Deze resultaten en transacties betekenen dat mijn portfolio momenteel als volgt is opgebouwd:

Cryptocurrency (+12%)

Het was opnieuw een positieve maand voor mijn cryptocurrency portfolio. Met een positief rendement van 12% is er weinig reden tot klagen. Toch was het zeker niet saai met mijn crypto strategie in de afgelopen maand.

Mijn strategie is namelijk veranderd. Waar ik maandenlang heb gewerkt met een uitgebreid portfolio van ~8 verschillende cryptovaluta, heb ik onlangs een bewuste keuze gemaakt om te focussen op drie crypto: Bitcoin, Ethereum en Cardano. Dit zijn de drie die – in mijn beleving – de meest longevity hebben in de crypto wereld. Bitcoin als het nieuwe digitale goud, Ethereum voor de technologie op korte termijn en Cardano voor de potentie op de lange termijn.

Dit heeft er logischerwijs toe geleidt dat ik mijn posities heb verkocht in Digibyte, Zilliqa en Chainlink. Dat heeft niets te maken met een verminderd vertrouwen in deze crypto, maar een voorkeur om meer focus aan te brengen op de huidige drie posities.

En zo begon het jaar fantastisch in januari, was februari een aardige hobbel maar tevens een snel herstel. Maar toch bleek maart een serieuze deuk achter te laten. Het beleggingsportfolio is negatief geworden, al heeft mijn rendement met cryptocurrency ervoor gezorgd dat het verlies in totaliteit beperkt is gebleven.

Toch ben ik vol vertrouwen met mijn investeringen. Ik ben overtuigd dat ik in sterke, innovatieve bedrijven heb geïnvesteerd. Uiteindelijk zullen zij hun potentie waarmaken en zal de koers volgen. Op naar de volgende maand!

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook dit

Laatste artikelen

Podcast | Angst bij bedrijven, wat voor belegger ben jij?

Jasper bespreekt in deze aflevering waarom de Microsoft earnings waarschuwing spannender lijkt dan het is, waarom Tesla en Coinbase pas op de plaats maken,...

Podcast | Herstel is begonnen, Snapchat earnings biedt kansen

Jasper bespreekt in deze aflevering het herstel van de markt, hoe hij de komende maanden ziet voor tech aandelen, de potentiële overname van Netflix,...

Wordt Netflix overgenomen door een concurrent?

Netflix (NFLX) zit in zwaar weer. De streaming gigant heeft in Q1 netto 200.000 abonnees verloren, terwijl eerder de verwachting werd uitgesproken om 2,5...
Advertentie